kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Polányi Mihály : Tudomány és ember - Három tanulmány

  • leírás
  • további adatok
Polányi Mihálynak, a tudományfilozófusnak (mert nemcsak az volt, hanem fizikus, kémikus, feltaláló, de közgazdász, szociológus és politikai gondolkodó is) a főműve a Személyes tudás című hatalmas, kétkötetes filozófiai opusz (magyarul 1994-ben jelent meg). Ezt a grandiózus alkotást egészítik ki, módosítják bizonyos pontokon, illetve viszik tovább kapcsolódó területeken a magyarul most megjelent kötet tanulmányai, előadásai.
A szerző a tudás természetét vizsgálja ezekben is, arra törekszik, hogy a tudományt mint az emberben és az állatban is felfedhető, megtalálható érzékszervi észlelés egyik változatát írhassa le. Ez a leírás azonban korántsem a pszichológia eszközeivel történik, hanem állandó, intenzív kontaktusban a tudásszociológiával (annak mannheimi változatával), a kutatás logikáját vizsgáló elméletekkel (elsősorban Popper koncepciójával), a pozitivista-neopozitivista tudományelméletekkel (a bécsi iskola nagyjaival), az angolszász "szellem-kutatással" és még egy sor filozófiai irányzat hozadékával, problémafelvetésével.

A kötet tanulmányai három nagyobb csoportot alkotnak. Az első (Tudomány, hit és társadalom) az alapfogalmakat, alapkategóriákat tisztázza (lényegében a tudomány módszertani helyét állapítja meg a megismerés teljes kontextusában), a második (Az ember tudománya) nemcsak tudományfilozófiai szempontú antropológiát nyújt, de sajátos, jellegzetesen angolszász típusú (Collingwoodra is tekintő) történelemfilozófiát, míg a harmadik (A hallgatólagos dimenzió) a kötet talán legfontosabb, legkiérleltebb gondolatait tartalmazza, elsősorban abban a vonatkozásban, hogy a tudás és a tudomány háttérszerkezetét vizsgálja, azt a mezőt, amelyen megjelenik - persze kitekintéssel, hallgatólagos ráértésekkel - a tudás és a tudomány koncentráltabb területe is. A kötet kiemelkedő jelentőségű, nemzetközi rangú munka.

A kötet megjelenését a Soros Alapítvány támogatta.
állapot:
kategória: Könyv > Filozófia >
kiadó: Argumentum - Polányi Mihály Szabadelvű Filozófia Társ., 1997
cikkszám / ISBN: 9789634460497
kötés: fűzve
oldalszám: 241
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár