kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Varga László : Tájékozódás

2 400 Ft
  • leírás
  • további adatok
Szellemi életünk ismét erősen zajlik, talán a kelleténél is erős ebben. Mintha heves láz ütött volna a nemzet szervezetébe, amilyen csak erős népeket szokott meglepni, akik ezeréves történelmi mult után is fiatalok tudtak maradni. Egyrészt a teljesebb magyar élet magaslata felé törő fiatalság forrongása ez, másrészt jele annak, hogy a neki nem való, idegen valamitől, ami beléje szivárgott, szabadulni akar.
Türelmetlenül árad a rengeteg gondolat és írás és a termelő szellemek mohón igyekeznek kijutni a teljes világossághoz a bizonyosságot kereső kétkedés homályából, azonban egyesek merő ingerlékenységből a legjobb értékek valódiságát is kétségbe vonják, mérhetetlen sokat ártva az ügynek éppúgy, mint önmaguknak. Teljes bizonyosság esetén is megengedett, sőt kívánatos a módszertani kétely, de értéket rombolni, igazi nagyságokat porba rántani még az igazságkeresés címén sem szabad. Aki ilyet tesz, annak lehetnek ötletei, de komoly gondolkodónak nem számítható. Még nagyobb baj, hogy a küzdelem hevében kiváló emberek jószándékát és tehetségét is kétségbe vonják. Aztán szellemi taglóütésekre sincs semmi szükség, amikor ezt a harcot csak a higgadt és szabatos gondolkodás finom pengéjével lehet sikeresen elintézni.
Már a nagyközönség érdeklődése is felgyulladt, mert egész nemzeti életünk gyökérproblémájáról van most szó: a nemzeti műveltség újjáépítéséről. Mivel ez nagyon szent és hatalmas dolog, csak az nyúlhat hozzá, akinek a lelke a szeretet áhítatától meleg, mint azoké, akik új házat, új otthont építenek a családnak.
állapot:
kategória: Könyv > Esszé, tanulmány >
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kategória: Könyv > Vallás >
kiadó: Pázmány Péter Irodalmi Társaság, 1944
cikkszám / ISBN: 0052443
kötés: fűzve
oldalszám: 168
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár