kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Varga László : Velünk éltek - A nagymegyeri zsidóság története

1 400 Ft
  • leírás
  • további adatok
A zsidóság, mint életforma hosszú évtizedeken át meghatározója volt a mindennapoknak a Csallóközben is. Hatvanhat évvel ezelőtt 1944 tavaszán deportálták a régió közösségeit.

Ennyi idő után már csak kevesen emlékeznek, milyen is volt az, amikor magyarok, szlovákok, zsidók éltek békében, barátságban. Az eltűnt közösségek, családok, emberek emlékét ma már csak a kevés emléktábla és helytörténeti összefoglaló művek idézik.

A Komáromi Zsidó Hitközség fontosnak tartja, hogy minden eszközzel segítse az emlékező kezdeményezéseket. Ezért karoltuk fel évekkel ezelőtt a nagymegyeri Varga László középiskolai tanár által szervezett iskolai, majd városi Holokauszt emléknapokat. Jelen voltunk az áldozatok emléktáblájának kigondolásánál. Minden év júniusában közösen emlékeznek a város központjában a helyiek és a régió zsidó közösségei.

Ennek a sok energiát és kitartást igénylő munkának a következő fejezete ez a könyv, amely összefoglalja a nagymegyeri, csicsói és alistáli zsidóság mindennapjait a kezdetektől a közösség megszűnéséig. Feltűnnek a hitközség tagjainak jellemző foglalkozásai, emberi sorsok. Megismerkedhetünk a temetővel, amely ma rendezetten fogadja látogatóit.

A könyv további fejezeteiben Weisz Jehosua történetén keresztül egy Nagymegyerről induló személyes sors tárul elénk, amely a vészkorszak megpróbáltatásai után az akkor alakuló Izraelben folytatódik.

A mű alapja egy oktatási programnak, melyet évről évre megtartanak Varga László kezdeményezésére. Reméljük, sokan veszik majd kezükbe a Velünk éltek című könyvet, ezzel is segítve az emlékezést. Bízunk abban, hogy sok település krónikása követi majd a nagymegyeri példát.
állapot:
kategória: Könyv > Vallás > Judaika >
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kiadó: Komáromi Zsidó Hitközség, 2010
cikkszám / ISBN: 9788097042400
kötés: fűzve
oldalszám: 225
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár