kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Békés Enikő : A bíboros - Jean-Marie Lustiger

  • leírás
  • további adatok
Jean-Marie Lustiger bíboros – 1981-től 2005-ig Párizs érseke – 1926-ban született Párizsban. Sziléziából bevándorolt zsidók gyermeke. Gyerekként tért át a katolikus hitre. Iskoláit Párizsban és Orleans-ban végezte. Volt papnövendék, majd irodalom szakos hallgató a Sorbonne-on. Elvégezte a párizsi Kármelita Szemináriumot. Papszentelése (1954) után egyetemi lelkész a Sorbonne-on, később a Richelieu Központ igazgatója. Tíz éven át plébánosa a párizsi Sainte-Jeanne-de-Chantal templomnak. 1979-től orleans-i püspök, 1981-től 2005-ig Párizs érseke, 1983-tól bíboros, 1995-től a Francia Akadémia tagja.

A párizsi érsekség Lustiger bíboros általi elfoglalása - akárcsak Karol Woytiła Péter székébe történő megválasztása - nagyszerű megnyilvánulása volt annak a válasznak, amelyet Krisztus egyháza tudott adni a zsinat utáni válságra. A szekularizáció kérlelhetetlen előretörése által meggyengített és marginalizált, a hatvanas és a hetvenes évek viharai által megrázkódtatott francia katolicizmus egy új utat vázolt fel, melynek erőteljes szimbóluma volt a nagy párizsi érsek. Lustiger bíboros vissza akarta adni a mintegy megnémult egyháznak a hangját, csakhogy ehhez ez utóbbinak képesnek kellett lennie megerősödni, újra megerősítenie önmagát, újra rá kellett tudnia találni a hivatásából fakadó bizalom eszközeire.

Jean-Marie Lustiger személyisége, őszinte, mély hite, szolgálata és az emberek iránt tanúsított szerénysége, alázata, mély megfogalmazhatatlan méltósággal párosul.
A mű a maga nemében egyedi. Semmilyen nyelven, még franciául sem jelent meg hasonló könyv, amely bemutatná Lustiger bíborost, eredetétől, születésétől, magas papi méltósága missziójának befejezéséig, nyugállományba vonulásáig, tematikusan felvonultatva sokoldalú, sikeres, termékeny tevékenységét.
állapot:
kategória: Könyv > Vallás > vallástörténet, teológia >
kiadó: Kairosz, 2005
cikkszám / ISBN: 9789637510625
kötés: fűzve
oldalszám: 420
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár