kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Merényi György : Zsolnay építészeti kerámia az Osztrák-Magyar Monarchia korában

3 800 Ft
  • leírás
  • további adatok
A pécsi Zsolnay-gyár maradandó nyomot hagyott Közép Európa historizáló és szecessziós építészetén, hiszen az építészet megújítására kikísérletezett építészeti kerámia anyag , a pirogránit létrehozásával színekben gazdag épületek megszületését segítette, ezt inspirálta. E munka tetőződött Lechner Ödön és a pécsi gyár példamutató együttműködésében, a szecessziós építészet magyar változatának megteremtésében. A régió egykori legjellemzőbb épületei, sok esetben a Zsolnay építészeti kerámiának köszönhetik szín- és formagazdagságukat. A budapesti épületeket -köztük Lechner Ödön korszakos alkotásait- egy korábbi kötetben, Mattyasovszky Zsolnay Tamás munkájában tekintheti át az érdeklődő. Ezt folytatva, kiegészítve közel 120 épület adatait gyűjtöttem össze a szakirodalomból , vagy kutattam fel korabeli dokumentumok alapján és készítettem fotót ezekről. E gazdag, épített örökségben jelentős és ismert köz- és magán épületek (például Szerbiában a szabadkai Városháza, vagy ugyanitt a Raichle-palota, a marosvásárhelyi Városháza és Kultúrpalota Romániában és természetesen hazai: kecskeméti, debreceni, pécsi, kiskunfélegyházi városképeket meghatározó épületek) mellett vannak kevésbé ismertek és különlegesek (például a szlovákiai trencsén-teplici fürdőépület orientalizáló burkolatával, a szarajevói régi városháza Bosznia-Hercegovinában, a belgrádi Moszkva Hotel szintén Szerbiában).
Először kerültek egy csoportba a bécsi épületek, közülük a legjelentősebbek az Equitable Biztosítótársaság belvárosi épületének gazdag belső burkolata, az egykori Polyklinika épületének homlokzata, a Portois és Fix üzletház, vagy a Zacherl-gyár különleges orientalizáló homlokzata. Az egykori Hotel Krantz (ma Hotel Ambassador) híres majolikapincéjéről készült archív felvétel is első közlésű.
Összességében tehát a kelet-európai régió különleges -a nyugati és keleti kulturális/művészeti hatásokból egyaránt táplálkozó- ám napjainkban más sajnos nem egyszer veszélyeztetett építészeti/kulturális örökségünket alkotják ezek a színes Zsolnay kerámiával burkolt/díszített épületek. Könyvünkben mindezek bemutatása mellett az építészeti kerámia gyártásába is betekintést kaphatunk, valamint megismerkedhetünk azokkal az építészekkel, szobrászokkal és kézművesekkel, akik tervezték és létrehozták ezeket.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Iparművészet >
kategória: Könyv > Művészet > Építészet >
kiadó: Vince, 2015
cikkszám / ISBN: 9789633030653
kötés: kötve/papír
oldalszám: 231
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár