kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

György Sándor : Veszteséglista - Szombathelytől a Don-kanyarig

1 500 Ft
  • leírás
  • további adatok
A 35. Gyalogezred pokoljárása című kötethez

"A szombathelyi 35. gyalogezred Don-kanyarban vívott harcait mutatja be e kötet. Bár a források töredékesek, a hivatalos dokumentumokból, naplókból, versekből és fényképekből közel teljes képet kaphatunk az ezredről, amely két alkalommal - 1942 nyarán és 1943 januárjában - vesztette el személyi állománya felét. Az akadozó ellátás, a borzalmas veszteségek és az egyre romló időjárás ellenére az ezred harci szelleme megmaradt, olyannyira, hogy egy az egyben cáfoltak rá a régebben oly népszerű "megfutottak az első lövésre" sztereotípiára. A szombathelyi honvédek az 1943. januári szovjettámadás alatt két napig harcoltak bekerítésben, de sikerrel, majd miután lőszerük elfogyott, szervezetten törtek ki a gyűrűből.
A könyv emellett főhajtás, emlékezés azokra, akik sosem térhettek haza a háborúból, és azokra, akik évtizedekig hordták, vagy hordják ma is magukban az ott átélteket.
A könyv melléklete a veszteséglista. 3373 név, ugyanennyi sors. Ennyi 35-ös tisztről és honvédról tudjuk, hogy elesett, eltűnt, megsebesült vagy megbetegedett az ezred bevetése során."
állapot:
kategória: Könyv > Történelem >
kategória: Könyv > Történelem > Magyar történelem >
kategória: Könyv > Militária, kitüntetés >
kiadó: Szülőföld Könyvkiadó, 2017
cikkszám / ISBN: 0053460
kötés: fűzve
oldalszám: 192
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár