kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Kármán József és Pajor Gáspár (szerk.) : Uránia. Első Esztendő 2. köt.

  • leírás
  • további adatok
”Igen ritka és becses folyóirat, mindössze 3 száma jelent meg.
A két szerkesztő, Kármán József és Pajor Gáspár, valamint segítőjük, Schedius Lajos azzal a szándékkal indították útjára irodalmi folyóiratukat, hogy a magyar irodalmat — és azon keresztül a művelődést — fellendítsék. Irodalmunk fejlődésére nézve sajnálatos tény, hogy e kezdeményezés jobbára elszigetelt maradt, és maga a folyóirat is megszűnt Kármán halálával.
A szemle-jelleggel megjelent írások szerzői hovatartozása, a publikációkban Kármán hozzájárulása nem egyértelmű, mivel a szerzők nevét a folyóirat nem tünteti fel. Mindenesetre több igen fontos mű jelent meg az Urániában; itt a 2. számban pl. részletek Kármán József: Fanni hagyományai c. regényéből. Azonban nem kizárólag irodalmi jellegű szövegeket találunk az értekezések között, hanem olvashatunk történelmi anekdotákat, művészettörténeti beszámolót, étel-recepteket („Száraz Húslevet tsinálni”, A’ füstölt Húsok’ Megtartásáról”, stb.)

Toldy Ferenc később így emlékezik meg Kármánról és folyóiratáról: "... jóval megelőzve korát lelkességben, ízlésben, az állapotok tiszta felfogása s a teendők világos érzetében, arra volt rendelve, hogy egy új szellemi mozgalomnak ne csak ébresztője, de vezetője is, egy új, sajátlag nemzeti és önálló irány képviselője legyen." Korabeli kopott papírkötésben, gerincén címvignetta.
állapot:
kategória: Könyv > Újság, Folyóirat >
kategória: Régiség > Magyar >
kategória: Könyv > Szépirodalom >
kiadó: (Vác, 1794. Gottlieb).
cikkszám / ISBN: 0053112
kötés: kötve/papír
oldalszám: 1 t. (metszett díszcímlap)+[6]+310+[3] p.+1 t. (1 t., kotta hiányzik).
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár