kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

RÓZSAHEGY. Likavai vár. (1908)

  • leírás
  • további adatokFutott, 1908.


...

[Rózsahegy (szlovákul Ružomberok, németül Rosenberg) város Szlovákiában a Zsolnai kerület Rózsahegyi járásának székhelye. A Felső-Vág legnagyobb városa. Nevét arról kapta, hogy egy vadrózsával benőtt dombon alapították.

Rózsahegy városával szemközt magasodik Likava vára egy meredek kősziklán. Királyi vár volt egykor, a Lengyelországba vezető utat védte több más liptói erősséggel együtt. Amint a régi időkben a várak általában, Likva is sokszor cserélt gazdát, adták-vették, ajándékozták a hozzátartozó nagy birtokkal együtt a királyok és nagyurak.

Likavát még a husziták is elfoglalták egyszer egy időre. Tőlük Mátyás király vette vissza, aki maga is szívesen tartózkodott a falai között a szép és vadban gazdag vidéken. A várat és birtokait fia, Corvin János gondjára bízta. Utolsó fénykorát Likava akkor élte, amikor Thököly István vette meg, és húsz évig a családja tulajdona volt. Ezután egy császári generális elfoglalta és félig leromboltatta. Innentől fogva sorsa a lassú enyészet lett. Ma is csak rom, bár az egyik tornyát az utóbbi években helyreállították, és kiállítás látható benne a várról.]
állapot:
kategória: Papírrégiség, Aprónyomtatvány > Képeslap > Magyarország >
kiadó:
cikkszám / ISBN: 0048145
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár