kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Wharton, William : Madárka

1 600 Ft
  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Filmregények
Madárka különös, a megszokott élettől elrugaszkodott álomvilágban él, melyet még legjobb barátja, Al sem ért. Szelíd, ártalmatlan, tiszta lelkű ember, aki viszont hihetetlen öntörvényűségtől hajszolva egyetlen rögeszméjének hódol: szárnyalni akar, mint a madarak. A lelkileg sérült ifjú a madarak szabadságot jelképező világába menekül, azonosul e csodálatos lényekkel, elzárkózik az őt körülölelő külvilág mocskától, a küszöbönálló háborútól. Furcsa, szokatlan viselkedése fokozatosan elszigeteli a "normálisnak" elkönyvelt közegtől, és ezáltal megnyílik számára a szabadság útja, melyet embertársai azonban őrülettel azonosítanak. A háború végét már egy katonai elmegyógyintézetben éri meg, itt talál rá a súlyos állsérülése miatt leszerelt gyerekkori barátja, Al - a realitás megtestesítője -, aki a harctér borzalmainak tapasztalatával a háta mögött átértékeli az őrültségről és az épelméjűségről - a társadalom normái által - belénevelt fogalmakat. Madárka naplójegyzetei és a külvilág történései szabályszerű ciklikussággal váltják egymást. A regény eseményeinek rendszeresen ismétlődő váltakozása álomszerű varázslatba ringatja az olvasót. A valós világban zajló történetek ecsetelésével zaklatott, feszült hangulatot áraszt, majd feloldja az andalítóan lebegő, ellazító érzésekkel, melyeket a levegőt uraló csodálatos lények szárnyalásától kölcsönöz.
William Wharton 1925-ben született Philadelphiában. Alkotói pályája kezdetén festőművészként tevékenykedett. 1960-ban pszichológiából szerzett diplomát. A II. világháború alatt egy ideig elmegyógy-intézeti kezelésben részesült, az itt eltöltött idő alatt tapasztalt élményei ihlették első, nagy sikerű - a legjobb első regény díját elnyerő - könyvét, a Madárkát, mely 1978-ban látott napvilágot, a szerző 50 éves kora után. Az évek folyamán hét másik, világszerte ismert regényt alkotott. Regényeit 15 nyelvre fordították le. A hatvanas évek közepén Franciaországba költözött feleségével, hogy festői szenvedélyének hódolhasson. Itt nevelték fel közösen négy gyermeküket.
1984-ben Alan Parker rendezésében született meg a Madárka nagy sikerű, filmes változata, melynek szinte önálló életet élő zenéjét Peter Gabriel szerezte.
A film érzelemmel telített, humoros, ennek ellenére mégis kemény. E bonyolult érzelemvilág tolmácsolását két híres, sikeres színészre - Nicolas Cage-re (Al) és Matthew Nodine-ra (Madárka) bízták, akik irigylésre méltó fiatalsággal felfegyverkezve, bravúrosan - már-már félelmetes természetességgel viszonyulva az adott, nem éppen mindennapi, furcsa helyzethez - oldották meg a rájuk bízott feladatot. A cannes-i filmfesztivál zsűri-nagydíját elnyerő filmet Magyarországon is bemutatták.
A védőborító hiányzik.
állapot:
kategória: Könyv > Szépirodalom > Próza >
kiadó: Cartaphilus, 2006
cikkszám / ISBN: 0047542
kötés: kötve/papír
oldalszám: 377
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár