kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Ebeling, Gerhard : Luther - Bevezetés a református gondolkodásba

3 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Magyar Luther könyvek 6.
Megjelent 1000 példányban.

Nem szokásos Luther-monográfiát tart kezében az olvasó. Nem legendás (sokszor romantikusnak festett) életrajzot, de nem is egy száraz tudományos értekezést, hanem olyan könyvet, amely Luther sajátos gondolkodásába kíván bennünket bevezetni.

A kalauz, Gerhard Ebeling (1912-) a zürichi egyetem volt professzora egyszerre kiváló Luther-kutató és a huszadik századi teológiai hermeneutika legjelentősebb képviselője. Már doktori disszertációját (1942) Evangélikus Írásmagyarázat. Luther hermeneutikája címen írta. Azóta született Luther-tanulmányai több vaskos kötetben jelentek meg. Számára Luther a modern hermeneutikai gondolkodás útegyengetője. Ebeling jelentősebb hermeneutikai munkái magyarul hozzáférhetők a Hermeneutikai Füzetek című sorozat második és hetedik kötetében: az utóbbi (Gerhard Ebeling: Isten és szó) bevezetőjében Ebeling munkásságáról és az „Új hermeneutikáról kap tájékoztatást az olvasó, illetve a kiadvány végén megtalálja Ebeling főbb műveinek felsorolását is.

Az itt olvasható, számos fordítást megért Luther című könyv anyaga - mint a szerző előszavából is megtudhatjuk - eredetileg egy olyan előadássorozat volt, amely nem csupán teológusoknak, hanem világi pályára készülő egyetemistáknak szólt. A szerző a lutheri életmű alapos ismerőjeként mindenki számára érthető módon kívánja az olvasót Luther feszültségeket érzékelő gondolkodásába bevezetni, kimutatván, hogy ez a „dichotomikus" gondolkodás az alábbi antitézisekre épül: filozófia és teológia, betű és lélek, törvény és evangélium, személy és cselekedet, hit és szeretet, Krisztus országa és a világ birodalma, szabadság és kötöttség, rejtőzködő és megnyilatkozó Isten.
állapot:
kategória: Könyv > Vallás > vallástörténet, teológia >
kiadó: Magyarországi Luther Szövetség, 1997
cikkszám / ISBN: 0055393
kötés: fűzve
oldalszám: 209
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár