kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Lengyel Balázs : Két Róma - Esszék és beszélgetések

  • leírás
  • további adatok
Lengyel Balázs (1918-2007), aki többek közt az Újhold alapítója, a Diákkönyvtár sorozatszerkesztője, a Corvina és a Móra egykori felelős szerkesztője volt, és számos esszéje, műfordítása, kritikája, lírai kötete jelent meg. Egyetemi tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán végezte.1937-ben joghallgatóként belépett az Egyetemi Körbe, az ebből alakult Márciusi Front munkájában is részt vett, kiáltványának felelős szerkesztője volt.

Cselekvő részvétel az antifasiszta ellenállásban, kalandozás a háború utáni Rómában Nemes Nagy Ágnessel, Weöres Sándorral és másokkal, kitaszítottság, megélhetési gondok és értékmentés az ötvenes-hatvanas évek Magyarországán, harc az Újhold újraindulásáért Lengyel Balázs írásai emlékezetes és pontos képet adnak egy szellemi kör egyenlőtlen küzdelméről, melyet a negyvenes, ötvenes és hatvanas évek hol nemzetieskedő, hol vulgármarxista "kultúrpolitikájának" irányítóival és kiszolgálóival vívtak egy európai kitekintésű, korszerű irodalomért, a Nyugat hagyományának megőrzéséért és folytatásáért.
A válogatás alapjául a Jelenkor Kiadónál 1990-ben megjelent Visszatérés és a Balassi Kiadónál 1995-ben megjelent Két Róma című esszékötet szolgált.
állapot:
kategória: Könyv > Esszé, tanulmány >
kategória: Könyv > Irodalomtörténet >
kategória: Könyv > Szépirodalom > Próza >
kiadó: Jelenkor, 2018
cikkszám / ISBN: 9789636767433
kötés: fűzve
oldalszám: 267
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár