kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Szablyár Péter - Szmorad Ferenc (Szerk.) : Jósvafő - település a források és barlangok völgyében.

1 500 Ft
  • leírás
  • további adatok
Léteznek olyan hagyományos falvak Magyarországon, amelyek említésekor mindenki fel tud idézni magában egy-egy jellegzetes képet a főutcáról, a templomról, a házakról stb. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jósvafő pont ilyen „emlékezetes” hely, hiszen aki életben már legalább egyszer járt itt, soha nem fogja elfeledni.

A Jósva, Kecső, Tohonya patakok összefolyásánál található falu 800 éves múltra tekint vissza, nevét először 1272-ben említik, Ilsuafey (jelentése Jósva patak forrásánál, fejénél épült) alakban. A vizek később is nagy szerepet játszottak Jósvafő életében, napjainkban például hazánk egyik leglátogatottabb természeti látnivalója a falu kapujától nem messze található Tengerszem-tó, mely smaragdzöld színével sok turistát elbűvölt már.

Jósvafő népi építészeti emlékekeit, elsősorban lakóházakat és faszerkezetű gazdasági épületeket 1999-ben műemléki jelentőségű területté nyilvánították, így védve a község tájba illeszkedő építészeti kultúráját és a település ősi szerkezetét.

A település környékén található legismertebb barlangok a Baradla-barlang, Béke-barlang, Kossuth-barlang, Vass Imre-barlang, azonban a néhány éve nyílt Vöröstói barlang talán a legszebb a ritka magas” Csillagvizsgáló” nevű cseppkő képződménnyel.

Jósvafő az Unesco Világörökségét képező Aggteleki Karszt területén fekszik. Gyönyörű túraútvonalak kiindulási pontja a patakok találkozása.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kategória: Könyv > Földrajz >
kategória: Könyv > Földrajz > Útikönyv, Turistatérkép >
kategória: Könyv > Néprajz >
kiadó: Garan Béla polgármester, 2000. Jósvafő,
cikkszám / ISBN: 0045005
kötés: fűzve
oldalszám: 204
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár