kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Szabó Csaba (szerk.) : Egyházügyi hangulat-jelentések 1951, 1953

2 500 Ft
  • leírás
  • további adatok
Szerkesztette, a bevezető tanulmányokat írta és a mutatókat összeállította Szabó Csaba.
Sorozat: Párhuzamos Archívum.

Az első olvasásra talán meghökkentő cím nem csupán a figyelemfelkeltést szolgálja: olyan jelentéseket tartalmaz ugyanis a kötet, amelyek az Állami Egyházügyi Hivatal számára készültek, de nem "arc nélküli" államvédelmisek és beszervezett ügynökök által papírra vetett beszámolók ezek. Egy elkötelezett kisember járta a fővárosi templomokat, figyelt és szorgalmasan jelentett,. A hivatal feldolgozta ezeket a hangulatjelentéseket, s újabb jelentés készült...
A Rákosi-korszak új szempontú megközelítéséhez nélkülözhetetlen forrásanyag tanulmányozásával bepillanthatunk a korszak agresszív egyházpolitikájának, az egyház és a hívek módszeres ellenőrzésének kulisszái mögé, s hétről hétre nyomon követhetjük a főváros hitéletének eseményeit, képet kaphatunk a papság és a vallásos emberek hangulatáról, hétköznapjairól. A jelentések tanúsága szerint ezekben az években - a rendkívül erős egyházüldözés ellenére - tele voltak a templomok. A vallásosság kinyilvánítása, a templomlátogatás önmagában is állásfoglalás, az ateista rendszerrel szembeni véleménynyilvánítás volt az ötvenes évek félelemmel teli légkörében.
Bevezető tanulmányok, a szakirodalomban is eligazító jegyzetanyag, mutatók és térképek segítik az olvasót a kötet használatában.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kategória: Könyv > Vallás >
kiadó: Osiris, 2000
cikkszám / ISBN: 9789633890059
kötés: kötve/papír
oldalszám: 462
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár