kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

[Az ékes irásról. Kéziratos tanítói kézikönyv a nemzeti iskolák leendő tanárai számára. Egy kéz írásával írt, javítatlan tisztázat; 1830-40-es évek.]

  • leírás
  • további adatok
Több, egykorú, katekizáló kézikönyvből összeállított gyakorlati útmutató.

Tartalom: Az ékes irásról, A Tollnak tartásáról, A Folyó Nemes Írásról, A Betűk hosszúságáról, Szélessége a' Betűknek, A Német Cancellária Irásról, A' Magyar és Deák Írásról, Az Irás módjáról [levelezési tanácsadó, 9-46 p.].
A következő 3 részre s 5 cikkelyre tagolt fejezetben (Rövid oktatások a Tanitás Módjáról) az együttvaló oktatásról, az együtt való olvasásról, a betűk módjáról, a tabellákról, a katekizációról ad részletes útmutatást (47-70 p.). Majd a "IIik Fő Rész"-ben 'Arról a mi az Oskola Mesternek hivatalbéli Kötelességet illeti a Vallásban" cím alatt 7 cikkelyre bontva ad módszertani összefoglalót (6. cikkelyében "Az igaz irásról vagy Ortográfiáról" értekezik.) A III-ik Rész az iskola mester hivatali teendőit sorolja fel (71-21 p.). A kötet végén "A Magyar Helyes Olvasás és Helyes Irásról" szól, a kötet utolsó lapján a "Jó féle tenta Készítésnek modja"-t közli.

Feltehetően több egykorú tanítói kézikönyvből és kiadásokból készült praktikum. Tagolása, több cikkelye Ignaz Felbiger 1828-ban megjelent népszerű, A nemzeti oskoláknál tanítói hivatalra menendőknek tudni szükséges módjának megtanulására szolgáló Vezeték-szál című munkája alapján készült. (Vö.: Pukánszky Béla: Két tanítói kézikönyv a múlt század első feléből.

Századvégi, (gerincén kissé kopott) félvászon kötésben.
állapot:
kategória: Papírrégiség, Aprónyomtatvány > Kézirat >
kategória: Könyv > Pedagógia >
kiadó:
cikkszám / ISBN: 0050697
kötés: kötve/félvászon
oldalszám: 147+[1] p., 148 beírt oldal, számozott, keretléces oldalakkal.
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár