kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Dercsényi Dezső (szerk.) : Szabolcs-Szatmár megye műemlékei. I–II.

  • leírás
  • további adatok
A két kötetben 924 szövegközti képpel, ábrával.
Sorozat: Magyarország műemléki topográfiája X-XI.

Szerzők: Erdész Sándor, Bóna István, Dienes István, Balogh István, Cs. Dobrovits Dorottya, Mendele Ferenc, Pusztai László, Gilyén Nándor, Csernyánszky Mária, Németh Péter, Lukács Zsuzsa, Gergelyffy András, Tombor Ilona, Gerőné Krámer Márta, Baranyai Béláné, Hokkyné Sallai Marianne.

A kétkötetes kiadvány Szabolcs-Szatmár megye műemlékeit dolgozza fel részletesen. A most megjelenő első kötet tartalmazza a bevezető tanulmányokat (régészet, történelem, művészettörténet, iparművészet, népi építészet) és a kereken 230 község első harmadát Ajaktól Kisarig.
Szabolcs-Szatmár megye hazánk északkeleti szögletében a török kor pusztításait nagyrészt kikerülve a legteljesebben őrizte meg az Alföld erősen megtizedelt művészeti alkotásait. A módszeres régészeti feltárások folytán különösen becsesek az Árpád-kor emlékei, amelyek közül több országos jelentőségű. A megye különösen gazdag a történeti stílusokban keletkezett és népi tevékenységből származó építészeti, szobrászati, festészeti és iparművészeti alkotásokban. Az egyes községek feldolgozását egészítik ki és foglalják történeti keretbe a bevezető tanulmányok, amelyeket a terület legilletékesebb szakemberei írtak. A kötetek által feldolgozott emlékek a vonatkozó szakirodalomban igen kevéssé ismertek mind történeti, mind művészeti, mind néprajzi szempontból.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Építészet >
kategória: Könyv > Régészet >
kategória: Könyv > Történelem > Művelődéstörténet >
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kiadó: Akadémiai, 1986–1987. Bp.,
cikkszám / ISBN: 0049287
kötés: kötve/egészvászon (kiadói, eredeti védőborítóban)
oldalszám: 475, [1] p., 4 térkép (kihajtható); 478,[1] p.
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár