kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Monspart Éva (szerk.) : A Balaton könyve

  • leírás
  • további adatok
Olvasókönyv mindazoknak, akik tavunkat még jobban szeretnék megismerni.
Második, bővített kiadás.

Ez a könyv nem csak Közép-Európa legnagyobb tavának vizéről, a természetről, az élővilág összefüggéseiről szól, hanem irodalomról, festészetről és történelemről - tehát a hely szelleméről is.

A Nők a Balatonért Egyesület tagjai - közöttük: sok pedagógus - úgy gondolták, hogy a Balaton mellett élő gyerekeknek illene többet tudniuk a tóról, mint amennyit az iskolai tankönyvek kínálnak.
Nemcsak a vízről, a természetről, a környezeti összefuggésekről, hanem a regékről, az irodalomról, a történelemről- egyszóval: a hely szelleméről is. A tó szeretete és a vele kapcsolatos ismeretek teszik az embert igazi balatoni polgárrá.
Készítsünk hát az általános iskola felső tagozatosai számára egy sokféle ismeretet kínáló Balaton olvasókönyvet! - határoztuk el az egyesületben. Kiderült, az ötlet nem új: már 1939-ben - a Magyar Királyi Balatoni Intéző Bizottság szorgalmazására - a kultuszminiszter rendelete tanrendbe iktatta a Balaton értékeinek ismertetését a hazai elemi és középfokú iskolákban. Önálló tankönyvről nem tudunk, de ez a gondolat később Zákonyi Ferencet, a tó fáradhatatlan kutatóját és kitűnő népszerüsítőjét is foglalkoztatta, mert hagyatékában megtaláltuk egy leendő tankönyv vázlatát. De akkor, az 1950-es években senki nem karolta fel az ügyet. Nagyon sok írás és kép jelent meg már a Balatonról, nehéz feladat, hogyan is érzékeltethetjuk mind- ezt egyetlen kiadványban? A válogatás szempontja az volt, hogy a könyv legalább szerény képet adjon a természet és a kultúra gazdagságából, mellyel a tó körül találkozhatunk.
Afféle kirakós játékhoz, a puzzle-hoz hasonlóan tettük: egymás mellé a természetföldrajzi érdekességeket, a nádast, a hullámzást, algát meg halakat, a környezetrombolást meg a védett növényeket, történelmi eseményeket, költők és írók szavait és festők képeit. Abban a reményben, hogy az önkényes válogatás sok eleme végül éppúgy kiad egy képet, mint az a bizonyos ernlített játék. Ez a könyv az emlékezésre is figyelmeztet. Segítségül hívtuk költők és írók szavait, de szólnunk kell a Balaton napszámosairól, akik Cholnoky és Lóczy után is számosan voltak s vannak ma is. Keresztúry Dezsőtől tudjuk, hogy "a helyi színeket a táj és a benne élők festik a képre." A képre, a víztükörre, amely láttán képzeletünkben egy hullámverésnyi időre arcok bukkannak elő: Borsi Darázs József, Darnay Kálmán, Darnay-Domyai Béla, Entz Béla, Kaáli Nagy Dezső, Kanyar József, Lukács Károly, Reöthy Ferenc, Sági Károly, Sziklay János, Woynárovich Elek. Költő, balatontudós, néprajz- tudós, biológus, levéltáros ... felsorolni is nehéz, hány kiválóság tette a dolgát a Balatonért s teszi a jelenben is.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > Művelődéstörténet >
kategória: Könyv > Néprajz >
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kategória: Könyv > Földrajz > Útikönyv, Turistatérkép >
kiadó: Nők a Balatonért Egyesület, [2001-2013]. Veszprém,
cikkszám / ISBN: 0017566
kötés: fűzve
oldalszám: 230
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:muzant@t-online.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár