kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Kiss Ágoston : "Szabad valék mint a szárnyas madár..." Kiss Ágoston jászladányi tanító naplója (1823-1869)

  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Jászsági Füzetek 54.

2012 szeptemberében került a Jász Múzeum birtokába Kiss Ágoston egykori jászladányi tanító két könyvbe fűzött kéziratos naplója. A 815 oldalas kéziratot a szerző dédunokája, a Bugyi községben lakó Szőke Katalin tanárnő ajándékozta a múzeumnak azzal a céllal, hogy megőrizzük az utókor számára.
A könyv tulajdonképpen egy családtörténet, a jászladányi Kiss család története, de mégis sokkal több ennél. Ugyanis a szerző, Kiss Ágoston történésekben gazdag és mozgalmas élete nemcsak a szülőföld, hanem Magyarország jelentősebb vidékeivel és eseményeivel is megismerteti az olvasót.

Rendkívül érdekes és fordulatos a leírás nyelvezete, stílusa is. Olyan régi kifejezéseket olvashatunk benne, amelynek használata jól példázza a jászok korabeli nyelvezetét, kifejezés módját. Kiss Ágoston korának egyik nagy tudású, széles látókörű, művelt férfiúja volt, akit hányatott sorsú gyermekkora, és a tizenöt éven át tartó nehéz katonaélet keményen megpróbált, de végtelen kitartása, tanulni akarása révén mégis elérte, amit annyira szeretett volna, tanító lett, aki harcolt az oktatás korszerűsítéséért, és iskolai könyvtárat alapított szülőfalujában.
Kiss Ágoston kéziratos könyvének részletes feldolgozása, és nyomtatásban való megjelentetése hiteles forrásául szolgálhat Magyarország, s a Jászság 19. századi történelmének és népéletének alaposabb megismeréséhez.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > Magyar történelem >
kategória: Könyv > Életrajz >
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kategória: Könyv > Néprajz >
kiadó: Jász Múzeumért Alapítvány, 2017
cikkszám / ISBN: 0045855
kötés: kötve/papír
oldalszám: 312
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár