kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Francsics Károly : -- visszaemlékezései

1 800 Ft
  • leírás
  • további adatok
Sorozat: A Pápai Református Gyűjtemények kiadványai. Forrásközlések 3.

Francsics Károly (1804-1880) veszprémi borbély neve ismerősen cseng a magyar memoárirodalmat kedvelők előtt, hiszen visszaemlékezéseinek válogatott szövegét Vörös Károly már több mint negyedszázada kiadta.
A "Kis kamorámban gyertyát gyújték" címmel 1973-ban megjelent, s ma már antikváriumi ritkaságnak számító kötet összeállításakor Francsics 6 kötetre terjedő visszaemlékezéseiből mindössze 5 kötet volt ismeretes. Az 1827-1849 közötti időszakot felölelő, sorrendben második kötet ugyanis nem került az Országos Széchenyi Könyvtár kézirattárába, hanem évtizedekig lappangott. Az egykor Jánosi Gusztáv (1841-1911) veszprémi kanonok, majd annak örökösei birtokában volt kötet kalandos utat járt be, mígnem az 1980-as években előkerült. Kiadására azonban csak most nyílt lehetőség. Az 545 oldalas kéziratos kötet Francsics hosszúra nyúlt legényéletéről szól; lapjait olvasva életét 23 éves korától 45 éves koráig követhetjük nyomon. Eközben megismerhetjük a megyeszékhely mindennapi életét 1848 előtt és 1848/49-ben. Részt vehetünk egy emlékezetes vármegyei tisztújításon, elkísérhetjük az írót Veszprém környéki sétáin, füredi, almádi és pesti kirándulásaira, az almádi szüretekre. A forradalom és szabadságharc helyi és országos eseményeit is a szépíró tollával örökítette meg.
Az emlékezetre és naplófeljegyzésekre alapozott kötet a részletek gazdagságával, a megfigyelések pontosságával, a leírások elevenségével nyűgözi le az olvasót. A kor- és irodalomtörténeti jelentőségű dokumentum az első legkorábbi valóban irodalmi igényű önéletírás, mely kétkezi ember kezéből magyar nyelven kikerült."
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > Magyar történelem >
kategória: Könyv > Életrajz >
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kiadó: Pápai Református Gyűjtemények, 2001
cikkszám / ISBN: 0052471
kötés: fűzve
oldalszám: 292
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár