kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Nagy Olga : Asszonyok könyve - Népi elbeszélések

2 400 Ft
  • leírás
  • további adatok
Illusztrálta: Ifj. Szurcsik József.

"E realista fogantatású történetek, melyeket parasztasszonyoktól magnószalagról jegyeztem le, megrázó vallomások a múltbeli parasztcsalád életéről. Drámák és konfliktusok, melyek férj-feleség, szülő-gyermek, öregek és fiatalok együttéléséből születtek. Egyféle családszociográfia, melyet a belülről való láttatás, az élmény, az intimitás jellemez.
Feltűnő jegyük az intenzív érzésvilág, mely minden asszonyi vallomásból árad; a szavak, a mondatok mögött indulatok lobognak, elfojtott vágyak sejlenek fel. Olyan vallomásfüzér ez, melyet az elbeszélőik nem közösségnek szántak, s talán csak egy-egy megrendült pillanatban avatnak be fájdalmas titkaikba egy-egy megbízható és együttérző személyt. Ezáltal az elbeszélések óhatatlanul is olyan mélylélektani indítékokról árulkodnak, melyeket az elbeszélő talán nem is sejt.
Bár egyedi sorsok villannak elénk, a történetekhez fűzött reflexiók és kommentárok a közösségi gondolkodásmód, értékítélet jegyeit is magukon hordozzák. Egészében véve a sok egyéni sorstörténet, kaleidoszkópszerűen ugyan, az asszonyok szemével látott és láttatott egységes világot tár elénk. Egyben ismeretlen szellemi tájakról való híradással is szolgál arról: hogyan szerettek, szenvedtek, küzdöttek és vállalták az életet ezek az egyszerű, de erős asszonyok!

A kötet még más meglepetéssel is szolgál: a megélt történeteket népi elbeszélésekké avatja a kimondás belső kényszere, a paraszti gondolkodásmód epikus természete, valamint az egyéni tehetség." - Nagy Olga.
állapot:
kategória: Könyv > Néprajz >
kategória: Könyv > Szociológia >
kategória: Könyv > Szépirodalom > Próza >
kiadó: Magvető, 1988
cikkszám / ISBN: 0058146
kötés: kötve/egészvászon
oldalszám: 534 p.
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár