kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Szini Gyula : Rózsaszínű hó

  • leírás
  • további adatok
Kötésterv és borítórajz: Lakner László.

Szini Gyulát (1876-1932), az impresszionista-szimbolista novella nagytehetségű művelőjét, a Nyugat folyóirat köré tömörült írói mozgalom tagjai között tartja számon az irodalomtörténet. Gazdag és színes fantáziája révén, fel-felderengő mesékben mutatja meg az élet váratlan és romantikus mozzanatait. A történet nála legtöbbször alkalom egy-egy bizarr gondolat, érzés vagy hangulat mesteri kifejezésére. Mindemellett új színeket villantó művészetével rombolta kora megkövesedett ízlését, provincializmusát is. A kötet Szini legszebb novelláit tartalmazza.

"Színinek legelőször szembetűnő tulajdonsága a különös, a szokatlan iránt való kifejezett hajlandóság: a normálistól eltérő, furcsa emberek és történetek érdeklik legjobban, ezekről beszél a legszívesebben.
Ez kapcsolatban von stilizáló hajlamával: nem dolgozik realisztikusan, apró valószerű adatok, megfigyelések összerakásával, hanem erősen egyszerűsíti és a maga czéljaihoz hajlítja az élet vonalait. Történetei erősen mese jellegűek, nem az alakok a lényegesek bennük, hanem maga a történet és az a szimbolikus tartalom, a melyet magában hord. Szereti az ötletes, könnyen forduló történeteket, a melyek váratlan, meglepő csattanóban hegyeződnek ki; szereti az elmésséget és élczet, invencziója gazdag és eredeti, ügyesen tudja a dolgokat kombinálni." (Huszadik Század, 1913.)
állapot:
kategória: Könyv > Szépirodalom > Próza >
kiadó: Magvető, 1963
cikkszám / ISBN: 0054317
kötés: kötve/egészvászon
oldalszám: 346
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár