kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Harlan, Volker : Mi a művészet? Műhelybeszélgetés Beuysszal

  • leírás
  • további adatok
"Beszédbe kell elegyednem más emberekkel is és meg kell hallgatnom az érveiket, mert nem állíthatom, soha nem állíthatom, hogy amit létrehoztam, az objektíve és minden szempontból helytálló valami. Ezt senki nem állíthatja, legfeljebb azt mondhatja: amit létrehoztam, az a munkám eredménye és most további érveket kérek, mert még fejlődésben vagyok. Nem mondhatom, hogy valakinek hinnie kell az én ügyemben, ellenkezőleg, mindannak, amit az emberek ilyetén mód létrehoznak, úgymond kérdésként kell a világban állnia - ez kellene hogy legyen az új kultúrafogalom is -, mely kérdés kiegészítésre, javításra és fokozásra vár. Így lehet hitet tenni a művészetben is, hogy azt mondjuk, a művészet úton van valami felé, ezért pedig - a legáltalánosabban szólva - nem foglalhat magában olyan tökéletességet, mely a világszellem valamennyi lehetséges elvének megfelelne." (Joseph Beuys)

Joseph Beuys (1921-1986) a 20. század második felének egyik legeredetibb és legsokoldalúbb európai művésze volt. Hatalmas, a hagyományos műfaji határokkal radikálisan szakító életművének értelmezése és feldolgozása művészettörténészek, filozófusok, teológusok, antropozófusok és környezetvédők egész seregét foglalkoztatja. Beuys művészetfelfogása értelmében művészetnek és életnek nem megbékélnie, hanem szüntelen kölcsönhatásban kell állnia egymással. A kibővített művészetfogalom és a szociális plasztika beuysi elmélete a műalkotást az élet valamennyi területére kiható teremtő folyamat végső stádiumaként értelmezi: a művészet az emberben zajló folyamat, mely a mozgáson át jut el a káosztól a formáig, ezzel a cselekvés, következésképpen a szabadság elvévé válik.

Volker Harlan (szül. 1938) Borchumban él, plébános. Festészet, biológiát, teológiát és művészettörténetet tanult. a természetfilozófia és az esztétika docense. 1983-ban a Witten/Herdecke-i Egyetem egyik alapítója,, melynek művészeti akadémiáját 1995-ig vezette.

"Hadd ajánljam e könyvet annak az olvasónak, aki kész elhagyni álláspontját, kész mozgásba lendülni, s a folyamatokat és szellemileg kreatív észlelésüket valóságosabbnak tartja, mint a dolgokat és a rendszereket." (Volker Harlan)
állapot:
kategória: Könyv > Művészet >
kiadó: Metronóm, (2001)
cikkszám / ISBN: 0057730
kötés: fűzve
oldalszám: 129
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár