kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Eperjessy Ernő : Puszták népe a Zselicben (1900-1950) [Dedikált]

  • leírás
  • további adatok
Veress Miklós (1942 – 2019) költő, irodalmi szerkesztő (Mozgó Világ 1975-1981) az Élet és Irodalom főmunkatársa részére dedikált példány.

"A kötet a magyar történelem egy alig ismert szakaszát, az uradalmi cselédség társadalmi helyzetét és néprajzát kívánja közelebbről bemutatni. Külön zárt világ volt ez, amit Illyés Gyula 1936-ban megjelent könyvében a Puszták népének nevez. A kapitalista nagybirtok Magyarországában közel egymillió ember élt cseléd sorban. A cselédség - kevés kivétellel - országosan is magyar, katolikus és sokgyermekes. Miközben a XX. sz. első felében az ország termőföldjének csaknem felét ők művelik, egy talpalatnyi földet sem mondhatnak magukénak. megalázott, embertelen körülmények között élnek, akiknek életükben egyetlen szabad nap sem jár. A XX. sz. elején több család él egy közös szobában, 1945-ig is 3-4 család süt-főz egy közös, füstös cselédkonyhán.
Ugyanakkor ők a magyar paraszti kultúra (mesék, népdalok, táncok) értékeinek legtovábbi őrzői. Szőttes és hímzés kultúrájuk nem alakulhatott ki, viszont pásztor művészetük országos hírnévre tett szert. (Pl. a két faragó Kapoli.)
A korszak 1945-ben végleg lezárult. A cselédség többsége termelőszövetkezetekbe tömörült, később beilleszkednek az általános magyar társadalomba. "
állapot:
kategória: Könyv > Néprajz >
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kategória: Bibliofilia > Dedikált, aláírt >
kiadó: Mikszáth, 2006. Bp.,
cikkszám / ISBN: 9789639126848
kötés: kötve/papír
oldalszám: 698
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár