kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Vajta Ferenc : Isztanbul kulisszái mögött

  • leírás
  • további adatok
(Naplójegyzetek)
Istanbul örökszép kulisszái mögé vezeti el Vajta Ferenc könyve az olvasót, hogy bemutassa azt a "másik" háborút, amelyet messze távol a csataterektől vívnak egymással a nagyhatalmak. Diplomaták, kémek, szépasszonyok, kalandorok, iparmágnások és hadianyagszállítók a katonái ennek a "csendes háborúnak", amely mint a frontok küzdelme, egyetlen perc szünet nélkül folyik. Drámai őszinteséggel mutatja be Vajta Ferenc ezt a titokzatos világot a "másik háború" legizgalmasabb színhelyén: Istanbulban. Éjszakai mulatókban, pazar luxuséttermekben két feketekávé és konyak között milliók életéről döntenek a háború "titkos katonái". Villámgyorsan táncol a pénz.
Istanbul kulisszái mögött, százezreket fizetnek egy-egy kis "információért". Aztán revolver dörren, bomba robban a közelkeleti pompával berendezett szállodák királyi lakosztályaiban: nincsen kímélet, nincsen kegyelem ebben a háborúban sem. Az első világháború után csak esztendőkkel később leplezték le a kulisszák mögött vívott "másik háborút". Vajta Ferenc izgalmas, érdekfeszítő könyve viszont már most, az új világháború kellős közepén lerántja a leplet arról a világról, amelynek sorsdöntő fordulatairól egyelőre csak a nagyhatalmak diplomatáinak naplói és a "Titkos Szolgálat" bizalmas aktái tudnának közelebbi részleteket mesélni. Vajta Ferenc "naplója" az első könyv, amely bepillantást enged az új világháború drámai hátterébe.
Az új magyar sajtó élgárdájához tartozik Vajta Ferenc, akinek írásait nemcsak idehaza, hanem a külföldön is jól ismerik. Először a spanyol polgárháború idején olvasta cikkeit a magyar közönség: az első magyar ujságíró volt, aki a Franco Spanyolországából küldött rendkívül érdekes helyszíni tudósításaival ráirányította a magyar közvélemény figyelmét a spanyol nemzeti szabadságharc történelmi jelentőségére. 1936 óta beutazta egész Európát s állandóan jelen volt a nagy események történésének színhelyén. A Berlinből, Rómából, Párisból, Genfből, Bécsből, a Balkánról küldött külpolitikai írásai mindig is eseményszámba mentek, mostani könyvével pedig a legnehezebb feladatra vállalkozott: az új világháború kulisszái mögé vezeti az olvasót. Istanbulban Popen nagykövet vendége volt s megismerte mindazokat, akiknek szava ma roppant súllyal esik latba a háború és a diplomáciai helyzet mérlegén. Naplójában itt-ott megszólal a gúny hangján is, írásának azonban kétségkívül az a legnagyobb értéke: minden mondatán érzi az olvasó, hogy Vajta Ferenc tényleg a való élettel ismerteti meg és kerüli a fantázia világát. Igaz ugyan, az Isztanbul kulisszái mögött zajló "való élet", amelyet a szerző nagyszerű írói készséggel vetít az olvasóközönség elé, érdekességében messze felülmulja mindazt, amit a frontok mögött élő milliók elképzelnek az új világháború izgalmas, drámai hátteréről.
állapot:
kategória: Könyv > Földrajz > Útleírás >
kiadó: Stádium, é.n. [1942?]
cikkszám / ISBN: 0017674
kötés: kötve/félvászon
oldalszám: 211
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár