kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Válaszd az életet - Párbeszéd: Arnold Toynbee és Daisaku Ikeda

2 500 Ft
  • leírás
  • további adatok
Szerk.: Richard L. Gage.
Ford.: Lisszauer Zoltán.

Arnold Toynbee 86 éves korában hunyt el, 1975-ben. A Time magazin Einsteinhez, Schweizerhez vagy Bertrand Russellhoz hasonlította, nemzetközi bölcsnek nevezett.
Daisaku Ikeda a Nemzetközi Szoka Gakkai nevű tízmilliós tagságú buddhista szervezet elnöke. A szervezet célja a nevelés, a kultúra és a béke ügyének előmozdítása.
1971 és 1973 között sokat beszélgettek azokról az életbe vágó kérdésekről, amelyekkel korunk emberei Nyugaton és Keleten egyaránt szembekerülnek. a két gondolkodó hol írásban válaszolt egymás kérdéseire, hol pedig beszélgetéseket folytatott egymással - ezeket Richard L. Gage magnóra vette és publikálta. A publikációkból állt össze a könyv szövege, amelyet Toynbee professzor maga nézett át és hagyott jóvá, mielőtt úrrá lett volna rajta a halálát előidéző betegség.

A két neves tudós sokoldalúan áttekinti e párbeszédekben az ember helyzetét személyes és társadalmi, politikai és nemzetközi, filozófiai és vallási vonatkozásban egyaránt. Számos problémát megvizsgáltak a legszemélyesebb jellegű egyéni kérdésektől kezdve - pl. öngyilkosság, euthanasia - olyan globális témákig, mint a népességnövekedés, a környezetszennyezés vagy a természeti források kimerülése. Nem elvont megoldásokat kerestek, inkább azt fürkészték, miként segíthető elő az egyének fejlődése. Felvetődik persze ily módon az a mögöttes kérdés, hogy képes lesz-e az emberiség megmenteni önmagát a gondolkodás és az erkölcs forradalma útján; ez pedig logikusan tereli a beszélgetést olyan örök problémák felé, mint az ember természete, viszonya más teremtményekhez, a természethez és a világegyetemhez.
állapot:
kategória: Könyv > Társadalomtudomány >
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kategória: Könyv > Filozófia >
kiadó: Gondolat, 1992
cikkszám / ISBN: 0062134
kötés: fűzve
oldalszám: 286
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár