kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

THE RAOUL WALLENBERG MONUMENT IN NEW YORK. (A new york-i Raoul Wallenberg emlékmű) 1998. A gift of the family of Hilel Storch of Stockholm, Sweden. (Hilel Storch stockholmi családjának ajándéka.).

16 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
A műemléket Ulla Kraitz tervezte.
Fotó: Georg Oddner.

Méret: 71 x 56 cm.

Az egyébként öt oszlopból álló emlékművet Gustav Kraitz (Kraitz Gusztáv István, Diósgyőr, 1926. - ), magyar származású svédországi szobrász tervezte. A plakáton látható részlet: a bronzból öntött „otthagyott táska” Ulla Kraitz, a művész feleségének alkotása, akivel Kraitz Gusztáv az 1956-os emigrálását követően már Svédországban ismerkedett meg. Hasonló „táska” található Stockholmban és 2014 óta Budapesten az Erzsébet téren is.
"A bronzból öntött táska ugyanis elgondolkodtatja az embereket. Kié volt az? Mi van benne? Titkok? És hol van a tulajdonosa, mi lett vele?..." (Idézet a Wallenberg húgával, Nina Lagergrennel folytatott interjúból (Budapest, 2014.).

Hillel Storch (1902-1983), a mai Lettország területén született, kereskedő, aki már fiatalkorában csatlakozott a helyi cionista mozgalomhoz. Svédországba az 1940-es szovjet megszállást követően menekült. 1944-ben a Zsidó Ügynökség segítségével számos, „vegyes házasságban” élő zsidót menekített Svédországba. 1945 februárjában főkoordinátora volt az úgynevezett „fehér buszok” műveletnek, melynek során több száz zsidót mentettek ki Neuengamme-ból, Theresienstadtból és Ravensbrückből.
állapot:
kategória: Plakát > Politika >
kategória: Plakát > Kiállítás >
kiadó: K.n., [1998. New York],
cikkszám / ISBN: 0062123
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár