kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Roubal, Petr (írta) : Testformációk - Tömegjelenetek a kommunizmusból / Bodies in Formation - Mass Gymnastics under Communism

  • leírás
  • további adatok
Language: Hungarian, English.

A kiállítás katalógusa Petr Roubal kurátor húszoldalas esszéjét tartalmazza, mely mélységében tárgyalja a kiállítás fő témaköreit: a tömegtorna-bemutatók eredetét, a Foucauldi diszciplína transzformációját a kommunista rituáléban, a tömegtorna testbeszédének nyelvtanát, és a tömegtorna eltűnését a klasszikus modernitás végén.
A szöveget közel negyven fotó illusztrálja a katalógus szerkesztőjének, Danó Orsolyának gondos válogatásában, ezek a fotók különféle közép-európai levéltárak gyűjteményéből származnak.
A kiállítás katalógusa a téma átfogó bibliográfiájával együtt az első szisztematikus feldolgozása annak az egyedülálló jelenségnek, melyet a tömegtorna jelentett a kommunizmus alatt.

1975 júniusának utolsó vasárnapján, pontban délután két órakor a prágai Strahov Stadion kétszázezer nézője felállva köszöntötte a harsonaszó kíséretében a dísztribünre érkező Gustav Husákot, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság elnökét. Miután helyet foglalt a kékesszürke öltönyt viselő, korosodó Politbüró, kétszáz süllyesztett hangszóróból felcsendült Smetana Hazám című műve, és ezzel kezdetét vette a női tornászok bemutatója. Tizenkétezer-kilencvenhat női tornász kék miniszoknyában, fehér buzogánnyal a kezében mutatta az ország szzépségét is szimbolizáló tornagyakorlatát. A huszonnégy perces bemutatót követően édesanyjuk kíséretében három és hat év közötti gyermekek töltötték meg a stadiont...Végül tapsvihar kíséretében fehér kendőkkel integetve, anyjuk vállán hagyták el a pályát. Husák egy könnycseppet morzsolt el. Néhány pillanatnyi csend következett, amelyet hirtelen három, a pálya fölött fölbukkanó sugárhajtású repülőgép zaja tört meg. A stadion három kapujában ekkor hófehér rövidnadrágos, napbarnított férfitestek jelentek meg. Díszlövés. A katonák csatakiáltással a pályára futottak, hogy fölvegyék az előírt alakzatot, amit a Herald Tribune helyszínen levő tudósítója a következőképpen írt le: "Amint az egyik hullám aláereszkedett, máris egy másik emelkedett föl, és a harmadik is készülőben volt. Miután ez a hullámzó emberóceán betöltötte a hatvanezer négyzetméteres pályát, a katonák hirtelen mozdulatlanná dermedtek, majd néhány másodperc múlva lélegzetelállító gyakorlatba kezdtek, amit a nézők félelemmel vegyes csodálattal figyeltek. Élő ugróasztalok fiatalembereket röpítettek a magasba. Majd, amint a katonák magasra törő piramisokat alkottak, a zene crescendóba váltott."

Kötés: Tűzve.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kategória: Könyv > Sport >
kategória: Könyv > Művészet > Fotográfia >
kategória: Könyv > Művészet > Képzőművészet > kiállítási katalógus >
kiadó: Nyílt Társadalom Archívum / Centrális Galéria, 2001
cikkszám / ISBN: 9638523069
kötés: kötve/félvászon
oldalszám: 20 sztl. lev.
könyv nyelve: egyéb

további képek

Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár