kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Thich Nhat Hanh : Szívem, a Nap - Az éber tudatosságtól a szemlélődésből fakadó felismerésekig

  • leírás
  • további adatok

Thich Nhat Hanh korunk egyik legnépszerűbb és leghitelesebb buddhista szerzője. Vietnamban született 1926-ban, és már tizenévesen zen szerzetesnek állt. Később több szervezetet is alapított hazájában, majd a hatvanas években fellángoló háború alatt politikailag semleges szociális munkásként segítette a rommá vált falvak újjáépítését. Egy 1966-ban, az Egyesült Államokban tett körútja után nem engedték hazatérni, így külföldön dolgozott tovább a békéért és a menekültekért. A háború után néhány évre a csöndes elvonultságot választotta, Franciaországban telepedett le. A nyolcvanas években kezdett előadásokat és kurzusokat tartani, ma már világszerte számos követője van.

Nhat Hanh több, mint száz könyvet írt, amelyekben mindennapi életünk dolgaira összpontosítva, közérthető, helyenként költői stílusban mutatja be a buddhizmus lényegét, alapvető filozófiai és erkölcsi tanításait.

A Szívem, a Nap c. könyv témái:

Hogyan tehetjük harmonikusabbá mindennapjainkat egyszerű meditációs gyakorlatok segítségével? Hogyan nyerhetünk bepillantást univerzumunk alaptörvényeibe?

Nhat Hanh a hétköznapok dolgaitól elindulva vezeti olvasóit a természet csodáin át egészen a modern fizika és a buddhista bölcselet közötti összefüggések feltárásáig.

 

Bevezetés
A meditációt gyakorlók az idők kezdete óta tudják, hogy a saját szemükkel kell látniuk, és a saját koruk nyelvezetét kell használniuk meglátásaik kifejezésére. A bölcsesség eleven folyam, nem lehet egyszer s mindenkorra rögzíteni, műtárgyként tárolni. Csak akkor folyhat tovább a jövő nemzedékek számára, ha a tanítvány felfedezi a bölcsesség forrását a saját életében. A tudás tüzének táplálása mindannyiunk közös feladata, mindannyiunké, akik megpróbálunk ösvényt vágni a sűrű rengetegben.

Élményeink, a belőlük kibontakozó belátás és a kifejezésére szolgáló nyelv elválaszthatatlanok a kortól, amelyben élünk. A Kelet egy ideje oly mértékben a nyugati civilizáció technikai vívmányainak és anyagi gazdagságának hatása alá került, hogy teljesen elhanyagolja saját spirituális értékeit. Világunkban elsősorban a technológia mozgatja a gazdaságot és a politikát, holott a tudományos kutatás élharcosai éppen olyasvalamit kezdenek felfedezni, amit a Kelet szellemi hagyományai már régóta tudnak. Ha az emberiségnek sikerül túlélnie az elkövetkező néhány évtizedet, joggal remélhetjük, hogy tudomány és bölcsesség újra közeledni fognak egymáshoz, és Kelet és Nyugat egymásra talál az igaz szellem felé vezető úton. Akikben ennek a nagy szintézisnek az ígérete gyökeret vert, máris részt vállalhatnak a teljes tudatosság mindennapi gyakorlásával az egymásra találást előkészítő munkában.
Ez a kis könyv nem azért íródott, hogy a szerző a tudását fitogtathassa. (Mellesleg nem is igen van mit fitogtatnia.) Inkább a barátod szeretne lenni, mintsem a könyved. Magaddal viheted a buszra vagy metróra, mint a sáladat és a kabátodat. Bármikor apró, örömteli pillanatokban részesülhetsz általa. Egypár megálló alatt elolvashatsz belőle egy-egy bekezdést, aztán visszacsúsztathatod a zsebedbe, és később, amikor van egy kis időd, újra előveheted és folytathatod. Ha egy-egy bekezdés elsőre túl nehéznek, érthetetlennek tűnik, hagyd, ugord át, és tégy próbát a következővel. Később visszatérhetsz rá, és talán másodszorra már nem tűnik annyira bonyolultnak. Az utolsó, ötödik fejezet talán könnyebb, olvasmányosabb, mint a többi. Akár ott is elkezdheted.
Ami nagyon fontos: olvasás közben támaszkodj a saját tapasztalataidra. Ne illetődj meg túlságosan az én fogalmaimtól és gondolataimtól. Ne ess a szavaim csapdájába. Csak társszerzőként válhatsz az éber tudatosságtól a megvilágosodásig vezető út örömének a részesévé, csak aktív közreműködőként szerezheted meg az út végigjárásához szükséges erőt.
állapot:
kategória: Könyv > Ezotéria > Keleti tanítások >
kategória: Könyv > Vallás > Keleti vallások >
kiadó: Ursus Libris, 2005
cikkszám / ISBN: 9789638663474
kötés: fűzve
oldalszám: 149
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár