kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Pócs Péter (graf.) : Szerencsés Dániel - Sándor Pál új filmje

24 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Mezei András kisregényéből a forgatókönyvet Tóth Zsuzsa írta. Fényképezte Ragályi Elemér.
Fsz.: Rudolf Péter, Zsótér Sándor és Szerb Katalin.

A Szerencsés Dániel fél évig be volt tiltva, mert az elfogadó bizottság több kifogást is emelt a film ellen. Nehezményezték, hogy az egyik főhőse forradalmár, hogy a fiúk heccelik a Magyarországon állomásozó orosz katonákat, és hogy a film végén a vonat berohan egy alagútba, amit feltehetőleg az ’56 utáni Kádár-korszak kritikájaként értelmeztek. A filmben végül csak az orosz katonák jelenetét kellett megvágni, amelyben Szerencsés Dániel azt mondja az oroszoknak, hogy „Örültünk, amikor bejöttetek, de csak ’45-ben”. (A forgatókönyvben eredetileg ledobták a fiúkat az oroszok a teherautóról, amire felkéredzkedtek.)
Az 1983-as Filmszemléről a fődíjat, a cannes-i filmfesztiválról a kritikusok díját vitte el (FIPRESCI-díj). Utána sorra készülhettek a nyolcvanas években az 1956-ról szóló vagy a forradalmat érintő filmek: Szamárköhögés, A másik ember, Eldorádó.
A film plakátja azon kevés darabok közé tartozik amely a "80-as évekre már kifinomultan működő "aczéli" kultúrpolitika idején kiverte a biztosítékot. A lyukas magyar zászlót ábrázoló plakát eleve nagy harcok árán került ki az utcára, hogy aztán három órával később levegyék a falakról az összeset, hogy majd néhány héttel később a cannes-i utcák hirdetőoszlopairól köszönjenek vissza az alkotóknak.

Méret: 80.5 x 67 cm. kétrét hajtva, halvány hajtásnyommal, a lap alján néhány apró beszakadás, egyébként megóvott, szép állapotban.
állapot:
kategória: Plakát > Film >
kiadó: Mokép, 1983. Budapest,
cikkszám / ISBN: 0021644
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár