kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Sütő András : Szemet szóért - Dokumentumok-Naplójegyzetek (Dedikált)

  • leírás
  • további adatok
Dedikált példány!

Könyvem alcímeként ezt kellene írnom: panaszos levelek, eleinte kizárólag illetékeseknek, majd azután csak a nagyvilághoz. Végül: Naplójegyzetek a marosvásárhelyi magyarellenes pogromról. Magyarázatul a fentiekhez el kell mondanom, hogy rövid néhány évvel a háború után Romániában újból bevezették a cenzúrát. Ezzel megszűnt a lehetőségünk, hogy kisebbségi ügyeinket a sajtóban szóvá tehessük. Így kényszerültünk a kizárólag illetékeseknek, vagyis a Román Kommunista Párt vezetőinek szóló leveleink, folyamodványaink megírására. Ezeket nem tehettük közzé. a sajtó nem közölhette nyilvánosan, tehát valamely hivatalos gyűlésen elhangzott beszédeinket sem, ha azok kritikai szelleműek voltak.
A levelek, folyamodványok korszakának helyzetünk gyors, tragikus romlása vetett véget. A nyolcvanas évek második felében írott ilyen jellegű szövegeimet - jogászok tanácsára - névre szólóan címeztem ugyan egyik-másik vezetőnek, ám ezeket már két példányban postáztam. Egyiket a címzettnek, másikat a nagyvilágnak, vagyis: a nyugati sajtónak, rádiónak, a Kossuth-adónak, s a magyar újságok közül azoknak, amelyek a hivatalos magyar politika ellenére is fölkarolták ínséges ügyünket. Ezekből állt össze könyvem egyik része. Másik részét azok a naplójegyzetek alkotják, amelyek leveleim, beadványaim mondandóihoz őrizték mindenkor az élet nyers tényeit, tragikus mozzanatait.
Naplójegyzeteim közzétételét az 1990 márciusában bekövetkezett marosvásárhelyi magyarellenes pogrom következtében kellett megszakítanom. Ez a könyv részint a Napló folytatását, másrészt a pogrom előzményeit és lezajlását összegező krónikát tartalmazza.
állapot:
kategória: Könyv > Szépirodalom > Próza >
kategória: Könyv > Esszé, tanulmány >
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kategória: Bibliofilia > Dedikált, aláírt >
kiadó: Csokonai, 1993
cikkszám / ISBN: 0052027
kötés: fűzve
oldalszám: 439
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár