kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Manno Miltiades (1880-1935) : SEGITSETEK ADJATOK! Március 31én mindenki a hazáért dolgozik!

250 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
"Minden 16 éven felüli dolgozó egyén legalább 2 koronát, minden háztulajdonos 10 koronát, minden gazda minden hold föld után legalább 1 koronát, minden üzlet, üzem, ipar és vállalat napi bevételének legalább 1%-át a Haza oltárára helyezi!"

Méret: 126 x 91 cm.
Restaurált lap, halvány hajtásnyomokkal, hiánytalan, tiszta, szép állapotban.

Manno Miltiadész a végzetes trianoni egyezmény aláírása előtt néhány hónappal készítette kétségbeesett hangvételű, adakozásra buzdító propagandaplakátját, melynek kiadását az az Urmánczy Nándor (1868–1940) erdélyi származású politikus, országgyűlési képviselő jegyezte, aki a magyar irredenta mozgalmak egyik vezéralakja volt. Többek között az első világháború végétől majd két évig aktív, a történelmi Magyarország területi egységének megóvását zászlajára tűző Magyarország Területi Épségének Védelmi Ligája utolsó elnöke volt. Az ő kezdeményezésére készült el a Szabadság téren az 1945-ben lerombolt Észak – Dél – Kelet – Nyugat, irredenta szoborcsoport. Nevéhez fűződik továbbá a Védők Ligája Szövetség megalapítása és a Nemzeti Hiszekegy megalkotására vonatkozó pályázat kiírása is.
Az 1920 novemberében ratifikált békeegyezmény megtiltotta az irredenta propaganda folytatását, annak hivatalos magyar intézményei feloszlottak, hasonló plakátok egy ideig nem kerültek az utcákra és Urmánczy is külföldről próbálta a témában a magyar érdekeket képviselni.
állapot:
kategória: Plakát > Politika >
kiadó: Urmánczy Nándor, [1920]. Budapest, (Kellner és Mohrlüder Müintézete),
cikkszám / ISBN: 0061428
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár