kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Hughes, Ted : Prométheusz a sziklán / Prometheus on his Crag (Horváth Dávid által dedikált)

5 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Fotók: Horváth Dávid.
Horváth Dávid által dedikált.
Fordította és szerkesztette: Lázár Júlia.
Magyar-angol kétnyelvű kiadás.
Language: Hungarian, English.

A Prométheusz a sziklán versei az Orghast című dráma háttéranyagából nőttek ki. A darabot Peter Brook Nemzetközi Kísérletező Színháza számára írtam, és 1970-ben mutatták be a perszepolisz-shirazi fesztiválon. A mű egyesíti Aiszkhülosz Leláncolt Prométheuszát a szintén perzsa gyökerekhez visszanyúló Calderon-drámával Az élet álommal, és a Prométheusz alakjához kapcsolódó, ősi perzsa mítoszokkal. A hegycsúcsra szögezett félisten és a hegy gyomrában leláncolt számkivetett ember sorsa összefonódik és kiegészíti egymást.
TED HUGHES

Másság-fotósként tartanak számon, mert a társadalmi deviancia felmutatása a célom – cigányokat, hajléktalanokat, betegeket, drogosokat, fogyatékosokat, az élet veszteseit fényképezem. A Bálint György-i ars poeticát így formáltam a magam képére: Felháborodom, tehát fényképezek. Kizárólag az emberek küzdelmeinek és gyötrelmes mindennapjainak kendőzetlen ábrázolása tölt el szakmai örömmel. Szegények és megalázottak mindig voltak – és félő: lesznek is –, tehát biztos lehetek abban, hogy még sokáig nem maradok téma nélkül.
HORVÁTH DÁVID

Ted Hughes verseiben és Horváth Dávid képeiben is az „ember” fogott meg. Az emberisten, az emberállat, a tökéletlen, a tökéletességre vágyó. A mindenütt jelenvaló tragikum és a mindenütt jelenvaló öröm. Prométheusz a sziklán szenved és álmodik. És „fényképez” „a szöcskecsöndben”.
LÁZÁR JÚLIA
állapot:
kategória: Könyv > Szépirodalom > Vers >
kategória: Bibliofilia > Dedikált, aláírt >
kategória: Könyv > Művészet > Fotográfia >
kategória: Könyv > Idegennyelvű könyvek > Angol nyelvű >
kiadó: Syllabux, 2012
cikkszám / ISBN: 9786155153655
kötés: kötve/papír
oldalszám: 64
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár