kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Pedagógus nap. Június - 1. - Az iskola államosítás 10. évfordulója

44 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Grafikusa ismeretlen, 83.5 x 57 cm.
Halvány hajtásnyomokkal, hiánytalan, szép állapotban.

Az iskolák államosítását előkészítendő, 1947-től Ortutay Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter vezetésével indult kampány az iskolák demokratizálásáért, az „egyházi reakció támadásai” ellen. Ortutay 1948. május 15-én jelentette be a kormány nevében, hogy a minisztertanács bizottságot küld ki az egyházak képviselőihez, megtárgyalni az iskolák „demokratikus egyesítését”.
A felekezeti iskolák államosításának törvénytervezetét – alig két héttel a Pócspetri ügy után – Ortutay Gyula június 15-én nyújtotta be, másnap pedig Bognár József képviselő a közoktatásügyi bizottság jelentését ismertette előadóként a „[…] nem állami iskolák fenntartásának az állam által való átvételéről, az azokkal összefüggő vagyontárgyak állami tulajdonba vételéről és személyzetének állami szolgálatába való átvételéről szóló törvényjavaslat tárgyában”.

A rendszerváltást követően a nem egyházi iskolák önkormányzati fenntartásba kerültek, majd bő két évtized múltán újra államosították őket: 2013 januárjától összesen 2748 általános iskola, középiskola és más közoktatási intézmény irányítását vette át az állam a KIK-en (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) keresztül.
Fenti plakátunk az 1948-as államosítás 10. évfordulóját ünnepli.
állapot:
kategória: Plakát > Politika >
kiadó: [Magyar Hírdető, 1958. Bp.]
cikkszám / ISBN: 0063862
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár