kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Zakar András : Pannóniai kereszténység

2 400 Ft
  • leírás
  • további adatok
„A rómaikori kereszténység folyamatosságáról beszél az a tény, hogy a legtöbb magyarországi román templom Pannóniában maradt meg. Itt elevenen élt a régi emlékszerű hagyományok szellemi légköre.
Péter király pénzein a Pannónia felirat, Szent László első pénzei, címe (pannonok királya), mind arra mutat, hogy a magyar birodalom és a hajdani római provincia azonossága még élő tudat volt akkor.
Nyilvánvalóan sokkal több római épület, templom állott még a tatárjárás előtt, mint most. A híres építész Villard de Honnecourt vázlatkönyvének egy lapja azt tartalmazza, hogy öt különböző mintájú római padlómozaikot látott egy magyarországi templomban. Tehát a szombathelyin kívül (Savaria) máshol is lehettek ilyenek.
Sajnos nem tudtam hozzájutni sok adathoz, különféle körülmények miatt. A rendelkezésemre állókból megpróbáltam felvázolni, mennyire és hol volt keresztény élet Magyarország területén a honfoglalás előtt. A hiányoknak nem vagyok az oka. A vázlatok, képek, térképek, a közel 40 feltárt egyházi épület és a leírt adatok azért valamilyen fogalmat adnak az olvasónak az 1700 éves folyamatos keresztény élet első 600 évéről hazánk területén.”
(Dr. Zakar András)
állapot:
kategória: Könyv > Vallás > vallástörténet, teológia >
kategória: Könyv > Klasszika-filológia >
kiadó: Kató és Fivére Keresztény Ifjúsági K., 2017
cikkszám / ISBN: 0063855
kötés: fűzve
oldalszám: 195
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár