kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Palackba zárt bányászat - Magyarországi bányász türelemüvegek / Bergbauflaschen aus ungarischen

1 800 Ft
  • leírás
  • további adatok
A bányászat visszafejlesztése Európa-szerte arra ösztönözte a munkájukat szerető bányászokat, hogy féltve őrizzék meg hagyományaikat, gyűjtsék össze emlékeiket, elevenítsék fel szokásaikat. Klubokat szerveznek, kiállításokat rendeznek, ahol bemutatják a bányavidékeken készített hagyományos kézi munkákat, dísztárgyakat. Több múzeumot is megtöltenének azok a bányászati tárgyú festmények, fafaragások, fokosok, emlékkorsók, türelemüvegek, amelyeket művészkedvelő, vagy ügyes kezű bányászok készítettek. Ezeket bányász lakások vitrinjeiben féltett kincsként őrzik.

Ezek a bányász türelemüvegek elsősorban a naiv művészeti alkotásokhoz hasonlíthatók, amelyeket egyszerű bányászok, bányamécs mellett, kezdetleges szerszámaikkal alkottak. Ennek ellenére bányászattörténeti szempontból igen sok információt tartalmaznak, hiszen korhűen mutatják be a technológiát, szerszámokat és az ünnepi viseletüket.

Bányahegyeknek nevezik azokat a bányákat, külszíni szállítást, ércfeldolgozást ábrázoló nemes fémből készült, féldrágakövekkel díszített ötvösmunkákat, asztaldíszeket, amelyeket általában ajándékozás céllal, egy-egy fejedelem, vagy bányagróf látogatása alkalmából készítettek. Az eisenerzi vasércbánya különleges ásványa a hófehér, ága-bogas vagy korallszerű aragonit, amit kis keretezett fali szekrénybe, míves óratokokba kézzel faragott szekrénykékbe építenek be táró bejáratokkal, bányajelenetekkel faragott, korhű öltözetes bányászfigurákkal.

E kiállítás különös színfoltját képezi Novák Géza bányászati témájú fafaragásai. Munkái nemcsak azért értékesek, mert az országban egyetlen olyan alkotó, aki a bányászathoz kötődik alkotásaival, de ezt hitelesen is tudja visszaadni. Ez nem véletlen, hiszen egész élete során a rudabányai vasércbányában dolgozott, olyan műszaki munkakörben, ami nagy pontosságot, térlátást igényelt. Fafaragásai szorosan kapcsolódnak a bányász türelemüvegekhez, azzal a különbséggel, hogy nem egy szűk zárt tér, néhány centiméteres palack ad keretet alkotásainak, hanem a képzelet világának, szakmai emlékeinek tágabb terében bontakozhat ki.
állapot:
kategória: Könyv > Bányászat >
kategória: Könyv > Művészet > Képzőművészet > kiállítási katalógus >
kiadó: Magyar Olajipari Múzeum, 2006. Zalaegerszeg,
cikkszám / ISBN: 0043972
kötés: fűzve
oldalszám: 149
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár