kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Ujvári Hedvig : Magyar újságíró európai közegben - Max Nordau publicisztikai tevékenysége Budapest, Bécs, Berlin és Párizs között

2 500 Ft
  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Magyar Zsidó Szemle füzetek. 6. Sorozatszerkesztő: Lichtmann Tamás.

Előszó Max Nordau életének és munkásságának vizsgálatát több tudományterület is magáénak érezheti. Indokolt vizsgálni a cionista mozgalomban, annak ideológiai kidolgozásában, majd vezetőjeként játszott szerepét, elemezni szépirodalmi tevékenységét, kontextualizálni kultúrkritikai műveit kora szellemtörténetében, valamint feltárni földrajzilag és nyelvileg szerteágazó, tematikájában sokrétű újságírói, publicisztikai működését. Jelen írások utóbbira tesznek kísérletet. Ehhez számomra a keretet a magyarországi német nyelvű sajtó jelenti, mivel Nordau életének első három évtizede a magyar fővároshoz kötődik, és már fiatalon a Pester Lloyd, majd a Neues Pester Journal sokat foglalkoztatott tárcaírója volt. Magyar közegben, német nyelven, zsidó származással. Ennek a sajátos helyzetnek a bemutatásával indul a kötet.
A vizsgálódás azonban nem csak Nordaura terjed ki, mivel a földrajzi tér és a korszak szinte kínálja a Herzl Tivadar pályakezdésével történő komparatív feldolgozást, az ebből adódó párhuzamok és különbségek elemzését. A következő fejezetek a fiatal Nordau tárcaírói munkásságát hivatottak bemutatni 1873 és 1876 között. 1873-ban a bécsi világkiállításról tudósít.
Tárcaleveleit nem önállóan kezelem, hanem témaválasztásában és mennyiségében összevetem az egyéb pesti újságok anyagaival, a konkurens Ungarischer Lloyd, valamint a németajkú kispolgárságnak szánt Neues Pester Journal írásaival. A feuilleton műfaji sajátosságai az útirajz elemeivel bővülnek az európai utazását vázoló fejezetben.
A berlini élményekre külön is kitérek, mivel Nordau és a porosz főváros viszonya kettősséget sejtet.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kategória: Könyv > Esszé, tanulmány >
kategória: Könyv > Vallás > Judaika >
kiadó: MTA - Orzse Zsidó Kultúratudományi Kutatócsoport-Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem
cikkszám / ISBN: 0056520
kötés: fűzve
oldalszám: 93
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár