kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Czókos Gergely - Kiss Réka - Máthé Áron - Szalai Zoltán (szerk.) : Magyar hősök - Elfeledett életutak a 20. századból

3 600 Ft
  • leírás
  • további adatok
A Magyar hősök kötetbe olyan személyeket válogattak be, akik válaszúthoz érve nem a könnyebbnek ígérkező irányban haladtak tovább. Ahogy egyikük, Lénárd Ödön piarista szerzetes fogalmazott: „A hős és a gyáva között ott van a különbség, hogy a hős fél és marad, a gyáva pedig fél és elszalad.” E szavak a Magyar hősök című könyv előszavában olvashatók. E különleges kötetben olyan emberek életútjával ismerkedhetünk meg, akiknek az élete valóban példaértékű, akiknek a „tetteit joggal nevezhetjük hősiesnek”.

A gyűjteményben mintegy hatvan életrajz szerepel, van köztük politikus, községi bíró, fizikus, közgazdász éppúgy, mint református lelkész – például Dobos Károly, Gecse Endre, Gulyás Lajos, Sass Kálmán és Szútor Jenő –, evangélikus lelkipásztor – mint Sztehlo Gábor –, de akad közöttük arisztokrata, újságíró, öttusázó, gépmunkás, orvos, katonatiszt, iparmágnás és lapkiadó is.

A szép kiállítású, képekkel gazdagon és ízlésesen illusztrált kötetben szakértő szerzők igyekeznek az olvasóhoz közelebb hozni a XX. századi magyar történelem hőseit. „Túlnyomó többségük mindkét totalitárius ideológia, a nácizmus és a kommunizmus ellen is fellépett”, érthető tehát, hogy az ismertetett életutak hátterét alapvetően a Szálasi-, a Rákosi- és a Kádár-rendszer adja. A szerkesztők arra is figyeltek, hogy a könyvben az egész Kárpát-medencei magyarság képviselve legyen. Az életrajzok után forrásjegyzék segíti azokat, akik jobban el szeretnének merülni egy-egy magyar hős életrajzában.
állapot:
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kategória: Könyv > Albumok >
kategória: Könyv > Életrajz >
kiadó: MCC–Nemzeti Emlékezet Bizottsága, 2020
cikkszám / ISBN: 9786155656309
kötés: kötve/papír (kiadói, eredeti védőborítóban)
oldalszám: 453 p.
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár