kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

KIÁLTVÁNY A MAGYAR NÉPHEZ! - A Bethlen-féle reakciós, kormányzati rendszer gazdasági csődbe vitte és végromlásba kergeti az országot... [ca.1931.]

30 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Politikai hirdetmény melyen az ellenzéki pártok az általános és titkos választójog mellett követelik a parlament feloszlatását, továbbá bejelentik egy ellenzéki választójogi pártszövetség megalakulását.

Bethlen számára a hagyományos társadalmi rend és egyben kormányzása legfőbb biztosítékát egy, a parlamentben stabil többséggel rendelkező, a miniszterelnökhöz lojális és döntően konzervatív elvek mentén szerveződő egységes kormánypárt léte jelentette. A választási rendszer, valamint az országgyűlés jogi kereteinek és tényleges működésének a '20-as években levezényelt antidemokratikus és antiparlamentáris átalakítása egyértelműen a fenti célok elérését szolgálta. A gazdasági világválság tetőzésekor, a meredeken zuhanó életszínvonal mellett, nagyjából 1930 tájékán az egyébként különböző ideológiai alapokon álló, de egyaránt jogfosztott ellenzéki pártok elérkezettnek látták az időt a Bethlen-kormánnyal szembeni egységes és határozottabb fellépésre.

"A parlamentből kizárt ellenzéki pártok e cél érdekében szövetségre léptek és megalakították a Radikális Ellenzéki Választójogi Pártszövetséget. ... Polgárok, földművesek, munkások! Csatlakozzatok! NINCS MEGALKUVÁS! NINCS TAKTIKA!"

A csatlakozó pártok és vezetőinek névsora: Nagyatádi Kisgazdapárt (Csoór Lajos). Magyar Nemzeti Szocialista Párt (Kuchta Gustáv, Gödér Pál, Frank János). Magyarországi Földműves- és Munkáspárt (dr. Dénes István). Független Frontharcos Párt (Perley Lajos). Szabadságpárt (Veér Imre). Nemzeti Néppárt (Berentés László). Népvédelmi Párt (Prónay Pál). Nemzeti Párt (Temesváry László). Magyar Nemzeti Függetlenségi Revíziós Párt (dr. Szemere Béla).

Méret: 95 x 63 cm., a lap bal felső sarkánál elhanyagolható mértékű, apró hiány egyébként megóvott, szép állapotban.
állapot:
kategória: Plakát > Politika >
kategória: Papírrégiség, Aprónyomtatvány > politika >
kiadó: Perley Lajos (Független Frontharcos Párt), ca.1931. Budapest, (Rothberger és Weisz ny.),
cikkszám / ISBN: 0060570
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár