kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Göndör Ferencz : Ilonka

3 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
[Szerelmes regény]

Fűzve, kiadói borítékban, a borítékrajzot Leidenfrost Sándor rajzolta.

Göndör Ferenc (Krausz Náthán, 1885-1954), hírlapírói pályafutását Nagyváradon kezdte, ahol rövid ideig a nagyváradi Szabadság munkatársa volt. Később Kaposváron a Somogyi Naplót szerkesztette. Felesége Pogány Ilona,[2] Pogány József a Tanácsköztársaság népbiztosának nővére volt. 1912-ben Budapestre költözött és előbb a Népszava, majd a Déli Hírlap munkatársa lett. 1918. október 1-jétől megindította az Ember című hetilapot. A Tanácsköztársaság idején az újságíró-szakszervezet és a sajtódirektórium elnöke lett, de később szembefordult a proletárdiktatúrával.
A Tanácsköztársaság bukása után Bécsbe emigrált és ott 1926-ban újra kiadta Az Embert. Később kivándorolt az Egyesült Államokba. New Yorkban telepedett le, ahol haláláig hetilapjának kiadója és szerkesztője volt.

Leidenfrost Sándor 1888-ban született Debrecenben, Ferenczy Károlytól tanult festészetet a Képzőművészeti Főiskolán, majd egy ideig tanársegéd volt a Műegyetemen. 1923-ban New Yorkba költözött.
Amerikában Alexander Leydenfrost néven kezdett dolgozni egy másik magyar emigráns, Willy Pogány (Pogány Vilmos) mellett, aki már 1914 óta élt a tengerentúlon.
Leydenfrost színház díszleteket és falfestményeket készített, majd bekerült a Hearst-lapbirodalomhoz illusztrátornak. 1939-ben rövid időre visszatérhetett a fantasztikumhoz: a Planet Stories című sci-fi ponyvamagazinnak készített címlapokat és belső illusztrátorokat, a lap rajongói szerint a legjobbakat. Előtte és utána pedig főleg realista és futurisztikus, ipari és műszaki témájú rajzolóként dolgozott, a világháború alatt a Life magazin alkalmazta tudósítóként.
állapot:
kategória: Könyv > Szépirodalom > Próza >
kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R. T., 1919. Budapest,
cikkszám / ISBN: 0050554
kötés: fűzve
oldalszám: 164 p.
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár