kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Horváth Zoltán : Hogyan szólítsalak, Mária? Szűz Mária elnevezései és megszólításai a magyar nyelvben

1 200 Ft
  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Új Ember kiadványok.

„Szűz Mária, Egek Királynéja, Tengerjárók szép csillaga, Magyarok Nagyasszonya, Kisasszony, Égi Édesanyánk, Szent Mária, Boldogasszony, Nagyboldogasszony, Szűzanya, Boldogságos Szűz, Istenszülő Szent Szűz, Hétfájdalmú Szent Szűz: mindegyik megszólítás itt van bennem, a szívembe zárva. Összesen ezerkétszáznyolc különféle szép megszólítást találtam a magyar nyelvben Máriára. Közülük harmincegyet nem mertem leírni. Ezek a mai magyar nyelvben furcsának, félreérthetőnek hatnának, sőt egyes esetekben sértőnek is, vagy teológiailag nem helyesnek.
E könyv megírásának hosszú története van, és hosszú gyűjtés eredményeként született meg. Amikor az újpesti Egek Királynéja-nagytemplomba kerültem plébánosnak, már akkor bizsergett valami a szívemben. Az én templomom, a mi templomunk egyedi, hisz a magyar nyelvterületen nincs másik Egek Királynéja-templom. Máriát sokféleképpen hívjuk, nevezzük, szólítjuk, de Egek Királynéja-templom csak egy van. Valamikor az 1870-es években vegyes szóhasználattal nevezték Egek Királynőjének is, de az 1920-as évektől az Egek Királynéja elnevezés vált egyeduralkodóvá.
Inspirációs forrást jelentett számomra az is, amikor elérkezett az ötvenedik születésnapom. Azt kértem az egyháztanácstól és a hívektől, ne vegyenek semmilyen ajándékot. Ha nagyon meg akarnak lepni valamivel, akkor újítsanak fel néhányat a régi kegytárgyak közül. Így készült el egy oltárra való régi ezüstfeszület és egy 1909-ből származó értékes misézőkehely. Ez utóbbin négy szép gravírozott képen Mária, Beatrix, Ágoston és Béla látható. A felirat természetesen Szent Ágoston, Szent Beatrix, Szent Béla. A negyedik pedig Szent Mária, és persze a Názáreti Máriára vonatkozik. A magyar nyelvben ma már szokatlan ez a megnevezés: Szent Mária.
Ferenc pápa az első Szűz Mária-névnapi miséjén a következőket mondta: „A mai ünnepet régebben »Mária édes nevének« nevezték. Később az elnevezés megváltozott, de az imában megmaradt nevének édessége.” A világ, a divat, az elnevezések változnak, de szívünkben mindig legyen ott nevének édessége!
Tisztelt Olvasó! Tarts velem e gazdag kincs felfedezésében!”
állapot:
kategória: Könyv > Vallás > vallástörténet, teológia >
kategória: Könyv > Nyelvészet >
kiadó: Magyar Kurír, 2019
cikkszám / ISBN: 9789639981904
kötés: fűzve
oldalszám: 187
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár