kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Okváth Imre : Egy hadmérnök életútja - Haris Béla (1901-1979)

2 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Jelen kötetben egy olyan ember életpályája bontakozik ki az Olvasó előtt, aki kivételes modern kori polihisztorként(kiváló tervezőgépészmérnök, bátor katona, tehetséges rajz- és festőművész, kiemelkedő sportoló) élte túl a huszadik század vérzivataros korszakait.

Haris Béla magyar mérnök alezredes (posztumusz ezredes, a légoltalmi és gépészeti berendezések szaktekintélye, a gellérthegyi sziklaközpont, a budapesti metró, a budai Váralagút, kórházak és katonai létesítmények gépészeti berendezéseinek egyik tervezője. Élete természetesen nem egyedi a diktatúrák emberpróbáló évtizedeiben, hiszen tíz- és tízezrek osztoztak hasonló vagy még súlyosabb megpróbáltatásokban. Ami kiemeli őt a meghurcoltatást és kitaszítottságot elszenvedő kortársai közül, az elfeledett vagy tudatosan elfeledtetni kívánt magas színvonalú mérnöki munkáinak nagy száma, szilárd katolikus jelleme és erkölcsisége. Életének legnehezebb periódusaiban humanizmusa, nemzetének és családjának mélyen gyökerező szeretete segítette át megpróbáltatásai elviselésében és töretlen alkotókedvének fenntartásában. Megaláztatásai, élete végéig tartó megbélyegzettsége, családtagjainak hátrányos megkülönböztetése ellenére több tucat katonai és polgári létesítmény, berendezés létrehozásában működött közre az idők folyamán, amelyek közül sokat még ma is nap mint nap használunk.

Haris Béla életével és tevékenységével, gyarlóságain és hibáin mindig felülemelkedni képes emberként rászolgált az utókor tiszteletére, megbecsülésére, és követendő példaként állítható a jövő nemzedéke elé.
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Építészet >
kategória: Könyv > Militária, kitüntetés >
kategória: Könyv > Életrajz >
kategória: Könyv > Történelem > XX. század, politika >
kiadó: L'Harmattan, 2016
cikkszám / ISBN: 9789634140740
kötés: kötve/papír (kiadói, eredeti védőborítóban)
oldalszám: 314
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár