kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Maróczy Géza : A sakk

  • leírás
  • további adatok
Utmutatás a sakkjáték megtanulására
2., bővített kiadás

A sakkjáték eredete, fejlődése.
Hajdanában nem úgy játszották a sakkot, mint ma. Sok alakuláson, változáson ment keresztül, míg a mai magas fokot elérte. Aligha ismernének rá föltalálói: Sissa és Nas'r bölcsek, kik a monda szerint csekély 18,446,744,073,709,551,515 szem búzát kértek találmányukért. A bölcsek okosságát bizonyítja az az ügyesen kigondolt forma, mellyel kérésüket elfogadhatónak, sőt csekélynek tüntették föl. A monda szerint az első mezőre egy szem búzát, a másodikra kettőt s így tovább minden következőre, a megelőző kétszeresét kérték.
A fejedelem, kinek a játékot felajánlották, beleegyezett a jutalmazásba s ugyancsak bámult, mikor megtudta, hogy az egész földkerekségen nem terem annyi búza, amennyi a bölcseknek járna. A fejedelmet zavarából udvari bolondja segítette ki: „Nem birod beváltani igéreted? Csekélység, nevezd őket barátaidnak s boldogok lesznek!" (Valószínű, hogy a monda semmi összefüggésben sincs a sakkjáték eredetével s csakis a fejedelmi kegyvadászokat gúnyolja.)
Újabb kutatások azt bizonyítják, hogy az V. század előtt a sakkjáték teljesen ismeretlen volt. Kr. u. 550-ben, a sakkjátékhoz hasonló játékkal ismertették meg a hinduk a perzsákat. A név is a hindu csaturang a szóból formálódott a perzsa Shatranj-á. A perzsáktól az arabokhoz került. A legrégibb megbízható forrás, mely a sakkjáték eredetét kutatóknak rendelkezésre áll, az arab el-Dsahiz (+868) játékokat tárgyaló irata.
Tulajdonosi névbélyegzésekkel.
állapot:
kategória: Könyv > Sport > Sakk >
kiadó: Révai (Stampel-féle Könyvkiadóhivatal), 1907
cikkszám / ISBN: 0062106
kötés: fűzve
oldalszám: 207
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár