kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Jakubinyi György : A Prédikátor könyve

  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Szent István Bibliakommentárok 5.

A ​Prédikátor könyve az ókori Kelet bölcsességi irodalmának körébe tartozik. Célja a világ és az emberi élet összefüggéseinek kutatása, s a boldogságra vezető út megtalálása. A korabeli bölcsességi irodalomhoz hasonlóan olyan témakörökkel foglalkozik, mint a társadalmi élet, a család, a barátság, a hétköznapok vagy a magaviselet. Ám mint a Biblia könyve, kitér a végső elvekre is, de ekkor már a bölcsességi irodalom helyét maga a bölcselet veszi át.
Annak ellenére, hogy a szerző valódi kilétét homály fedi, a könyvet a zsidó hagyomány mindig Salamon királynak tulajdonította; eszerint az Énekek énekét fiatal korában, a Példabeszédek könyvét meglett férfiként, s a prédikátor könyvét kiábrándult, bűnbánó öreg emberként írta.
Bár az Újszövetség és az apostoli atyák nem idézik kifejezetten, a kereszténység kezdettől fogva szent könyvnek tekintette, hiszen benne volt a Septuagintában. A tridenti kánonban a hét tanító, illetve bölcsességi mű között a 4. helyre került, és így a 72 könyvre osztott katolikus Szentírás 23. könyve. Mivel protokanonikus, a kereszténység minden ága befogadja szent könyvei közé.
állapot:
kategória: Könyv > Vallás > vallástörténet, teológia >
kiadó: Szent István Társulat, 2008
cikkszám / ISBN: 9789633619896
kötés: fűzve
oldalszám: 167
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár