kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Edelman, Murray : A politika szimbolikus valósága

  • leírás
  • további adatok
Sorozat: Posztmodern politológiák.

Edelman 1964-ben megjelent könyve egyike a politikatudomány legfontosabb munkáinak, amely egyértelművé tette: a politika szimbolikus valósága nem a látszatpolitizálás hókuszpókusza és politikai jelképek fabrikálása. Edelman szerint minden politikai tettnek és intézménynek egyszerre van tárgyi és nyelvi/szimbolikus karaktere, ezért a politika szimbolikus vizsgálata nélkül nem lehet teljes képünk a társadalmi folyamatokról.

A szerző írja: "A politiatudomány szemiotikai hangsúlya szakítást jelent az intézményi osztályozások és jogi leírások XX. század eleje óta uralkodó hagyományával, és kevésbé nyilvánvaló, de még gyökeresebb szakítást jelent a második világháború után felvirágzott behaviorizmussal."

Harold D. Lasswell: "Ez egy szépen megírt, nyilvánvalóan érett és kétségtelenül hatásos munka. Edelman újrarendezte a politikai térkép szimbolikus dimenzióját, ami a tudósokat bizonyára új politikatudományi kutatásokra fogja ösztönözni."

Claus Offe: "Edelman egyike a kevés szociológusnak, aki az interakcionalizmus és a fenomenológia alaptételeit az össztársadalmilag létrejövő politikai döntések vizsgálatára alkalmazza. Kutatásai azt az alapelvet követik, hogy minden cselekvés, jelenség és társadalmi fenomén két nézőpontból vizsgálható: egyrészt az "objektív" következmények és célok, másrészt a világ rejtett és szubjektív jelentésű kategóriái felől, amelyek az előbbit támogatják és erősítik."
állapot:
kategória: Könyv > Politika >
kategória: Könyv > Kommunikáció >
kiadó: L'Harmattan, 2005
cikkszám / ISBN: 9789639457980
kötés: fűzve
oldalszám: 166
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár