kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Szendrey Ákos : A magyar néphit boszorkánya

  • leírás
  • további adatok
Sándor István bevezető tanulmányával.

16 oldal ff képanyaggal.

Szendrey Ákos, az 1965-ben elhunyt kiváló etnográfus műve eredetileg kandidátusi értekezésnek készült, s mind ez ideig csak az Akadémia kézirattárában volt hozzáférhető. Pedig igazi kultúrtörténeti csemege ez a boszorkányokról szóló - eddig legteljesebb - "értekezés", amelyet haszonnal és élvezettel forgathatnak a szakemberek és az érdeklődő olvasók egyaránt.
Hiszen ki ne lenne kíváncsi arra, milyen is a "magyar boszorkány", amely még csak nem is hasonlít a mesék vasorrú bábájához?
Ki ne olvasná szívesen, hogyan lehet megszerezni ezt a titokzatos "tudományt", hogyan lehet felismerni a rontót, s milyen módokon történhet a "boszorkányutazás"? Kit nem "babonáz meg", hogy megtudhatja, mely vidékeken kiket tartottak boszorkánynak, azok hogyan rontottak-kötöttek-varázsoltak, s hogy miért éppen sóval, fejszével, gatyamadzaggal lehet védekezni ellenük?
Könyvében Szendrey Ákos - a régi idők szórványos feljegyzései, a boszorkányperek jegyzőkönyvei és az újabban feltárt néprajzi adatok alapján - összegzi, elemzi és rendszerezi a bűbájosokhoz kapcsolódó sokrétű, színes hiedelemanyagot.
állapot:
kategória: Könyv > Néprajz >
kiadó: Magvető, (1986)
cikkszám / ISBN: 0003861
kötés: kötve/egészvászon (kiadói, eredeti védőborítóban)
oldalszám: 401
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár