kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

DESSEWFFY József : Ueber Preßfreiheit und Büchercensur im Allgemeinen und mit besonderer Beziehung auf Ungarn von Grafen Joseph von Dessewffy.

30 000 Ft
  • leírás
  • további adatok
Mit Bewilligung des Verfassers aus der lateinischen Handschrift frei überfetzt von C. P.
„Dessewffy József (1771–1843) az 1825/27. évi országgyűlésen Szabolcs vármegye követeként vett részt, majd az 1827:8. tc. nyomán összeülő rendszeres regnikoláris bizottság közjogi-közigazgatási albizottságának tagja lett. Utóbbi munka az 1790/91:67. tc. nyomán korábban összehívott bizottságok eredményeinek újragondolását tűzte ki célul, s egy később összehívandó országgyűlés számára készített elő törvénytervezeteket. […] Az albizottság, melynek a korszak egyik fontos politikai szereplője, Dessewffy is tagja volt, előkészített egy törvénytervezetet, ami a cenzúra ügye körüli sérelmeket volt hivatott rendezni.” A bizottság tervezete csak néhány apróbb változtatást ajánlott, s ezért „Dessewffy a tervezethez terjedelmes különvéleményt csatolt, melyben egy meglehetősen radikális megoldást javasolt: az angolszász típusú sajtószabadság bevezetését, azaz a sajtótermékek előzetes vizsgálata helyett utólagos büntetési rendszert.[…] Bár egészen különböző értelmezések kiindulópontja lett, a Dessewffy-féle különvélemény politikai hatását mutatja, hogy német fordításban is megjelent (nyilván a cenzúra engedélye nélkül) s még az 1840-es években is hivatkoztak rá.”/Vaderna Gábor: Gróf Dessewffy József a sajtószabadságról és a cenzúráról.
A füzet restaurált címlapján kék ceruzával „Ferenczy” névbeírás. Ferenczy József fordította Dessewffy Aurél apjához Dessewffy Józsefhez franciául írt levelét, melyben a „különvéleményről” értekezik.
Modern, archaizáló papírkötésben, az eredeti borítékpéldány hátsó borítója bekötve. Rendkívül ritka kiadvány.
állapot:
kategória: Régiség > Német >
kategória: Könyv > Történelem > Magyar történelem >
kiadó: Leipzig, 1831. Wigand.
cikkszám / ISBN: 0060609
kötés: egyéb (lásd a leírásban)
oldalszám: 64 p.
könyv nyelve: német
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár