kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Vass Sándor Alberik oSB : "Bevégeztetett" - Tihanyi emlékezet

1 200 Ft
  • leírás
  • további adatok
„Dr. Vass Alberik (1900-1992) volt tihanyi bencés plébános mestere a művészi fotózásnak. Több, mint ezerháromszáz 18 X 24 cm-es felvételét őrzi a pannonhalmi fotóarchívum, s jelentős mennyiségű felvétele maradt meg Tihanyban is. Fő témája a tihanyi templom, aprólékos gonddal örökítette meg az orgonát, a kóruskarzatot, a szószéket, az oltárokat, a stallumot, a kredenciát, a keresztkutat, a sekrestye barokk díszítéseit. Képein láthatjuk az alsó templomot és a kriptát is. A templom architektúrájáról és ornamentikájáról is szép felvételeket készített, az Angyal-ornátust apró részleteiben is feldolgozta. Témái között szerepel még a kálvária, a remetebarlangok, a kecskekörmök, a Ciprián-forrás, az apáti és újlaki templomromok, a felsőörsi műemlék templom. Készített balatoni hangulatképeket is. Képein viszonylag kevés emberrel találkozunk. Élete utolsó éveiben inkább diával dolgozott, főként virágképeket készített." - olvassuk róla. (Szigeti Kerény: Fényképező bencések. In: „Egy fényképező szerzetes - Palatin Gergely. Magyar Fotográfiai Múzeum - Pelikán Kiadó Bp. 1993. 43-44. o.)

A bencés rendi névtárban az 1507. számnál szerepel. Dr. Vass Alberik Sándor, teológiai doktor Bükön (Sopron megye) született 1911. április 12-én. 1930-ban kezdte meg a bencés rendben a noviciátust, 1934. október 24-én tett ünnepélyes fogadalmat. 1936. július 5-én szentelték pappá. 1936-37 között Rómában volt tanulmányúton. 1937-1962-ig Tihanyban volt lelkipásztor. 1962-63 között lelkipásztor Búcsúszentlászlón, 1963-65 között Pápán, 1965-től 1986-ig Balatongyörökön. 1992-ben halt meg.

A fényképezés hozzátartozott az életéhez. A tihanyi templomot a dokumentáló házigazda gondosságával fényképezte, csodálta a barokk templom részleteit. Ugyanakkor nem kevés fotóján látszik a szerkesztés igényessége.
A kálvária lerombolásáról készített képsorai mintha nem is ugyanattól a Vass Alberiktől készültek volna, aki a templombelső csillogó világát apró részletességgel rögzítette. Drámaisággal teltek ezek a képek, a földön heverő keresztek, stációoszlopok, romok, részletek - s mindez a tihanyi tájban.
A tél varázslatos csillogása nagy hatással volt rá. Jégtáblák, zúzmara, hó, ellenfény - a képek arról beszélnek, hogy élvezettel járt-kelt a félszigeten, s vette észre a fény-árnyék játékait, ellentéteit. A régi faluból néhány részlet, az ötven évvel ezelőtti autócsodák, olykor emberek, hangulatos derengés a ködben. Alaposabb kutatással talán összeállítható lenne egy szociográfiai jellegű anyag is a fotóiból.
A Balaton természetes fotótéma: a hajók, a hullámzás, a szél és egy mára már letűnt korszak emlékei rajzolódnak ki Vass Alberik képei nyomán.

Korzenszky Richárd OSB
állapot:
kategória: Könyv > Művészet > Fotográfia >
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kategória: Könyv > Történelem > Magyar történelem >
kategória: Könyv > Vallás >
kiadó: Tihanyi Bencés Apátság, 2005
cikkszám / ISBN: 0056992
kötés: fűzve
oldalszám: 118
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Telefon:+36 1 317-50-23
E-mail:info@muzeumantikvarium.hu
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár