kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Dönczy Lukács Ödön - Emilio H. : Ország világ ceruzánk alatt - Gyulai karikatúrák

  • leírás
  • további adatok
Linoleumba metszették Dönczy L. és Emilio H.

Méret: 23 x 16 cm.

"Az 1920–1930-as években mintha megyei monográfia és album kiadási láz lett volt Magyarországon a trianoni trauma, a vármegyék és a közigazgatás átszabása hatására.
Ezekkel a komoly sorozatokkal párhuzamosan megindult egy karikatúra-albumsorozat kiadása is, Dönczy Lukács Ödön grafikus ceruzájából és metszőkéséből. Az első darab Ország világ ceruzánk alatt: gyulai karikatúrák címmel készült el Gyulán, a Leopold Nyomda kiadá- sában 1928-ban, „linoleumba metszették Dönczy L., Emilio H.” A 46 rajzot tartalmazó album előszavában a magyarázat: „sok kötetből álló album sorozatunk mind e cím alatt jelenik meg. Célunk a nagyközönséggel megismertetni és megszerettetni a legkevésbé sértő szatirát, a karikaturát. Remélhetőleg úgy az itt felsorakozott urak, mint azok, kiket nem bírtunk az idő rövidsége miatt albumunkba reprodukálni, szivesen fogják kezükbe e kis könyvet…”
A sorozatban eddigi ismereteim szerint 38 albumot adtak ki 1928–1941 között, egyes városok polgárairól, hivatalnokairól, kaszinók tagjairól, három kórház (a Szent Rókus, a Szent László és a debreceni sebészeti klinika) munkatársairól, a miskolci ügyvédkongresszus résztvevőiről[7] és a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű R.-T. tisztikaráról, vagy az Egyesült Izzólámpa és Villamossági R. T. munkatársairól készült karikatúrákkal." - Csécs Teréz (Műhely)
állapot:
kategória: Papírrégiség, Aprónyomtatvány > Képeslap > Motívum > Karikatúra >
kategória: Könyv > Humor >
kategória: Könyv > Történelem > Helytörténet >
kategória: Könyv > Művészet > Művészeti album >
kiadó: K.n., [1928]. [Gyula], (Leopold Ny.),
cikkszám / ISBN: 0057476
kötés: fűzve
oldalszám: 46 t.
könyv nyelve: magyar

további képek

Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár