categories

cart

Cart is empty
You've not logged in

Krisztinkovich Gabriella : Lupasziget - Emlékek

  • description
  • additional information
"Ezt a szigetet helytelenül nevezték el, Tündérsziget lett volna jó. Sajnos ezt a nevet a mellette húzódó - fűzfás-bozótos - iszapsziget viseli. A fővárostól északra, a szentendrei Dunaágban a budakalászi község „fennhatósága" alatt, önálló ügyintézésű kisközösséggel, kb. 700 m hosszan húzódik a budai oldal és a Szentendre sziget között.
Valaha apám, K. B. a földrajzi helyét úgy határozta meg, hogy délen „a Marcibácsi" nyugatra „Kisbaki csárda" és Lupa csárda (másként Demjén csárda, nem azonos a mai Lupa csárdával!) északon a „Szomjas Krokodil" határolják, közepében a Borgida vendéglő, messze földön híres jó konyhája teszik Lupát a föld középpontjává.
Budakalász maga nagyon régi, méghozzá magyar település volt. Plébániája 1332-ben már fennállott. A XVIII. században németek telepedtek le benne. A földesúri család a Wattay volt. Később szerbek is megtelepedtek és építették a szerb templomot az ürömi út mentén. A régi kataszteri térképeken a szántóknak, dűlőknek, parcelláknak szerb nevük van."

Méret: 19.5 x 28 cm.

Tűzött, az első borítéklap tetejénél apró foltok.
condition:
category: Books > History > Local history >
category: Books > Geography > Travel guides, Tourist maps >
publisher: Progresprint, 1989. Budapest,
item number / ISBN: 0058084
binding: other (see in details)
pages: 30 p.
language: Hungarian

more images

Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

cart

Cart is empty