kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Kőhalmi Béla (szerk.) : Könyvgyűjtők Évkönyve 1919-re

  • leírás
  • további adatok
Kőhalmi Béla (1884 – 1970) Kossuth-díjas könyvtáros, bibliográfus.
1906-tól a Budapesti Naplóban publikált. Ennek köszönhette megismerkedését Jászi Oszkárral, aki bevezette a Társadalomtudományi Társaság és folyóirata, a Huszadik Század szerzőinek körébe. A lapban könyvpolitikai, kultúrpolitikai és könyvészeti cikkeket közölt.
1910-ben könyvtárosi szakvizsgát tett. Ekkor Szabó Ervin vette maga mellé a Fővárosi Könyvtárba, ahol 1910 és 1919 között a betűrendes és a szakkatalógussal kapcsolatos munkákat, az első fiókkönyvtár megszervezését, majd a központi könyvtár újjászervezését irányította. Kőhalmi a pályája elején még hiányzó kurrens nemzeti bibliográfia ügyének egyik szószólója volt. 1914-től 1919-ig Pikler Blankával együtt szerkesztette a Magyar Könyvészet című kiadványt. A Tanácsköztársaság idején a könyvtárügy országos politikai megbízottja, Dienes László helyettese volt, és betöltötte az Országos Könyvtárügyi és Bibliográfiai Intézet helyettes vezetői posztját is.
1919 ősze és 1920 márciusa között vizsgálati fogságban tartották. Szabadulása után Bécsbe emigrált.

„Minden magyar könyvtáros – ha megérdemli ezt a nevezetet – adósa és tanítványa Kőhalmi Bélának: ki ebben, ki amabban, ki nagyobb, ki kisebb mértékben, de valamennyien.” - (Mátrai László Kőhalmi Béláról 1970-ben)

Későbbi (ca. 1950-es évek) félvászon kötésben.
állapot:
kategória: Könyv > Könyvtörténet, nyomdászat >
kategória: Könyv > Történelem > Művelődéstörténet >
kategória: Könyv > Lexikon, Kézikönyv >
kiadó: Lantos, 1919. Bp.,
cikkszám / ISBN: 0058920
kötés: kötve/félvászon
oldalszám: 94 + [1] p.
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár