kategóriák

kosár

üres a kosár
nincs bejelentkezve

Genovesi, Antonio : Értekezések a kereskedelemről, avagy a polgári gazdaságról - Válogatott részletek (1765-69)

  • leírás
  • további adatok
Fordító: Kató Eszter.

A közgazdaság emberközpontúságának hangsúlyozását jobbára Ernst Schumachernek tulajdonítja a gazdasági szakirodalom az 1970-es évekhez kötve, de a jelen fordításban közölt 18. századi „Értekezéseket” tanulmányozva felfedezhetjük, hogy az emberközpontúság atyjának valójában Antonio Genovesi bizonyul, hiszen számára a gazdaság összekapcsolása az erkölccsel, az ember párba állítása az erénnyel elsődleges fontosságú a gazdasági axiómák között.

Látjuk, hogy Genovesi nagyobb karriert fut be ma külföldön, mint hazánkban. A főáram emblematikus alakjává Adam Smith, a Nemzetek gazdagságának szerzője válik. A 18. századtól a politikai gazdaságtan és az utilitarista etikai háttér bizonyul a fejlett nyugati világ uralkodó közgazdasági paradigmájának, polgári közgazdaságtan néven, míg az erényetika és köz-jóllét, reciprocitás alapú gazdasági elvek a latin világ gazdasági felfogása maradnak.

Pedig az „Értekezések” címében ez áll: „a polgári gazdaságról”, s méltatói gazdaságtani alapműnek tartják. Ez a polgári közgazdaságtan azonban egy másik paradigmában íródott, mint a smithi, mégpedig a klasszikus görög, arisztotelészi, erényetikai és a keresztény, Szent Tamás-i hagyományokból táplálkozva. Nem csoda, hisz Antonio Genovesi katolikus papként volt közgazdász és tanszékvezető egyetemi tanár. Érdekes kérdés, vajon a spanyol, portugál és német után miért magyar (és miért nem például angol) fordításban jelenik meg az „Értekezések”? Miért vonzó Magyarország egy ilyen könyv megjelentetéséhez? Közép- Kelet-Európa országai között Magyarország az, ahol az erényetikai alapú (civil/polgári) gazdaság gyakorlati és elméleti síkon a legtapasztalhatóbban megjelenik. Itt léteznek jelentősebb keresztény vállalkozói hálózatok, amelyek gazdasági paradigmája inkább erényetikai, mint utilitarista.

Antonio Genovesi és Adam Smith is párbeszédet folytathatnak a mai közgazdászok olvasatában, ezzel kompletté, árnyalttá téve a közgazdaságtant, amelynek éppolyan szüksége van Genovesi tanítására, mint Adam Smith műveinek gondos elemzésére. Az „Értekezések” bravúros magyar fordítását kézbe véve elkezdhetjük a párbeszéd előkészítését.
Dr. Baritz Sarolta Laura OP
állapot:
kategória: Könyv > Közgazdaság >
kategória: Könyv > Filozófia >
kiadó: Kairosz, 2016
cikkszám / ISBN: 9789636628444
kötés: kötve/papír
oldalszám: 298
könyv nyelve: magyar
Powered by Axio
Twitter
Twitter
Google+
Blogger
Pinterest
Youtube

kosár

üres a kosár